Egyéb

Így tér vissza Penge a Marvel univerzumba Mahershala Ali bőrében!


Vajon jobb Penge lesz Mahershala Ali, mint amilyen Wesley Snipes volt?

A Disney lassacskán egy újabb Marvel hősgeneráció kiépítésébe kezd, és ugyan több ezer kisebb-nagyobb karakter pihen még a tarsolyában, melyeket kifejezetten képregényekből ismerhetünk, a Marvel a jövőbeli sikereket nem feltétlenül alapozná az elmúlt 10 évben felépített világára. Ezért is alakult úgy, hogy bizonyos szempontból idejekorán, egy másikból pedig pont időben szerezte vissza a még az ismertebb halmazba eső hőseinek jogait, kezdve Jessica Jones-tól, Iron Fist-en és Luke Cage-en át Daredevil-ig.

Egyrészt szomorú, ugyanis a Netflix javarészt egészen remek munkát végzett a sorozataikkal, akiknek címszerepeire majd a tökéletes színészeket is találta meg, másrészt remélhetjük, hogy ezek a kevésbé szuper hősök színészestől-mindenestől átkerülnek a filmekben is megismert Marvel-univerzumba. Erre minden esély meg is van, hiszen már a sorozatok is valamelyest utaltak arra, hogy egy világban játszódnak, de a készülő Pókember 3 kapcsán is aktívan pletykálják Charlie Cox Daredeviljének feltűnését.

De még ha vissza is térnek, az egészen biztos, hogy közel sem lesz már olyan földhözragadt és sok helyütt naturalista mint előtte, a Disney portfóliójába ugyanis aligha fér bele az a fajta stílus, amit korábban a Netflix bemutatott. Ez ugyebár azért is szomorú, mert a Disney visszavásárolta az erősen 18+-os Megtorlót, illetve a 14 éve képernyőt nem látott vámpírvadász félvámpír Pengét is.

A többiekkel ellentétben viszont Penge színész nélküli karakter, és ugyan Wesley Snipes jelezte, hogy szívesen visszatérne ikonikus szerepébe, a Disney aligha fog rábólintani arra a színészre, aki már az első trilógia forgatásának alkalmával is oly sok bosszúságot okozott tulajdonképpen az egész stábnak a botrányos viselkedésével. Az persze már mellékes, hogy hiába van még formában a színész, azért már jócskán eljárt fölötte az idő, hamarosan a 60-at tölti.

Kevesen tudják, de két évvel a trilógia záródarabja után 2006-ban Penge saját sorozatot kapott a Spike gondozásában, ami folytatta a Szentháromság mozi történetét, viszont Wesley Snipes a fentiek miatt már akkor sem térhetett vissza a szerepbe. Pengét a sorozatban Sticky Fingaz (Kirk Jones) alakította, akire a legnagyobb jóindulattal is csak harmad, de inkább negyedrangú Pengeként hivatkozhatunk. A sorozat persze alig ütötte meg már az akkori középszert is, nem csoda hát, hogy egyetlen évad után úgy kaszálták el, hogy a helyét is sóval szórták meg, nehogy véletlenül emlékezzen rá valaki.

Így jött tehát képbe Mahershala Ali.

Ali korábban ugyan feltűnt már egy Marvel sorozatban, a Netflixes Luke Cage-ben mint ellenlábas, ott viszont (SPOILER) tragikusan életét vesztette. Mondjuk, hogy szerencsére, mivel még nem tudjuk biztosra mit kezd a Disney a sorozatos történésekkel. Ali kvalitásait ismerve kijelenthetjük, hogy remek, de inkább a legjobb választásnak tűnik a szerepre, a színész lelkesedését látva pedig szinte biztosak lehetünk abban, hogy nem rajta fog múlni, hogy jobb Penge lesz-e az elődjeinél, avagy sem. A reboot kapcsán talán nem is ez a legnagyobb kérdőjel, hanem sokkal inkább, hogy mennyire sorozódik be a Disney cenzúrája, úgy pedig a szélesebb közönséget célzó korosztály-besorolásba.

Penge esszenciája ugyan nem az esztelen vérengzés, azért elég sokszor fordulnak elő nem Disney kompatibilis történetek és jelenetek. Egy ízig-vérig vámpírvadász történetet viszont nehezen lehet az eddig ismert Marvel-formulára felhúzni, persze nem lehetetlen, de úgy gondolom azzal Pengét egy komolyabb vazektómiának vetnék alá.

Merész rendezők pedig akadnak, a John Wick széria rendezője, Chad Stahelski például szívesen ülne a direktori székbe, vezényletével pedig egészen remek akcióorgiára válthatnának jegyet a nézők. Ha mindez remek forgatókönyvvel párosul pedig még az is lehet, hogy nem csupán megszülethet az első felnőtteket célzó Marvel-univerzumbéli mozi, hanem egyben Mahershala Ali Pengéje lehet az, amely bizonyítja a Disney-nek azt, amit korábban Ryan Reynolds Deadpoolja és amit Jon Bernthal Megtorlója már egy másik stúdió égisze alatt megtett.

Lehet valami úgy is óriási siker, hogy közben túllát az édes biztonságot adó 12-es karikán.

A Disney-nek pedig komoly szüksége lehet egy megújulásra, mert egyrészt nem lehet a végtelenségig ugyanazt a filmet eladni más karakterekkel, másrészt pedig 2008 óta már felnőtt egy generáció. Azokról a képregényrajongókról pedig már nem is beszélve, akik már a Vasember első részére is felnőtt fejjel ültek be. A Marvel következő fázisa tehát ne csak új karaktereket, hanem új formulákat és kreatív bátorságot is hozhatna.

És most jöjjön egy kis Penge deepfake Mahershala Ali főszereplésével: 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva