Gaming

Ezek voltak 2020 legjobb játékai, amiket vétek lenne kihagyni!


Ezek voltak 2020 legjobb játékai!

Az idei év sok tekintetben emlékezetes marad a videojátékiparban. A koronavírus-járvány nyomán hozott majd globális méretű intézkedések miatt az elérhető piac alig pár hét leforgása alatt az addigi sokszorosára nőtt, melynek köszönhetően a játékeladások az egekbe ugrottak. Még szerencse, hogy 2020-ban őrületesen sok remek játékot üdvözülhettünk a palettán, melyek közül egyik-másik magabiztosan vágtat a klasszikussá válás felé is.

Az év végéhez közeledve pedig össze is gyűjtöttük az összes olyan játékot, melyeket bizony komoly vétség lenne kihagyni, ezért ha nem is rögtön, de a közeljövőben mindenképpen érdemes lesz majd elővenni őket. 

Persona 5 Royal – 95%

Ha van a világon JRPG, amit szinte kötelezővé kellene tenni, az egészen biztosan a Persona sorozat lenne. Az ötödik rész ugyan már évekkel ezelőtt megjelent, a mégis a Royal újrázás teszi közel tökéletesből tökéletessé. Ott javít az alapon ahol kell, új játékelemekkel és karakterekkel bővíti az amúgy sem szegényes világát, ezáltal tornázva fel a 120 órás játékidőt 150-re. A Persona 5 Royal ékes példája annak, hogy hogyan is kell kinéznie egy játék újrakiadásának – aki játszott vele azért, aki nem annak azért kötelező!

The Last of Us Part II – 93%

Az év egyik legnagyobb sikere, egyben pedig az egyik legnagyobb botránya a The Last of Us második felvonásához köthető. A Naughty Dog élt a kreatív szabadságával a saját alkotása felett, mely mellett akkor is határozottan kiállt, mikor játékosok ezrei protezsáltak már a játék megjelenése előtt a történetének és alapvető koncepciójának megváltoztatása mellett. A fejlesztőknek tehát nem csak azért jár a dicséret, mert egy kiváló és valószínűleg klasszikussá váló játékot tettek le az asztalra, hanem mert nem engedtek az azt megelőző és sok helyütt követő utálatnak, már-már gyűlöletnek.

Hades – 93%

A Bastion, a Transistor és a Pyre után a Supergiant legújabb alkotása, mely legalább annyira maradandó, mint az azt megelőző remekek. A Hades olyan színt hozott a sok helyütt megfáradt videojátékiparba, amilyet egészen ritkán látni. Mindezen felül a grafika, a történet, a dizájn meg úgy minden együtt egy olyan kivételes egészet alkot, ami a megjelenése napjától nemhogy a stúdió legjobb játékává teszi, hanem zsánerének azonnali klasszikusává is vált. Rétegjáték mivoltából nehezen ajánlható, de ha egyszer megízleled, örökké a rabja maradsz.

Half Life Alyx – 93%

Alyx nemcsak hamvaiból támasztotta fel a Half Life sorozatot, de egy újabb löketet adott a kissé belassult VR játékok lendületének. Alyx megmutatta végre, hogy hogyan is kellene kinéznie egy valódi VR játéknak, amit remélhetőleg a továbbiakban még sokan fognak alapul venni. Ha így lesz, akkor a VR játék könnyen játékipari jelentőségűvé nőheti ki magát, és beteljesítheti végre önnönmaga próféciáját. Ámen.

Ori and the Will of the Wisps – 93%

Aki ismeri Ori első kalandját, a Blind Forest-et, annak aligha kell bemutatni a kis lélek szívmelengető, gyönyörű történetét, mellyel a Moon Studios az utóbbi idők egyik legjobb platformerét szállította. A Will of the Wisps ha elődjén nem is tesz túl lejjebb sem adja, így 2020 méltán legjobb játékát tisztelhetjük benne. Remek történet, szemet gyönyörködtető vizualitás, kreatív feladványok, szerethető karakterek, ez mind az Ori.

Demon’s Souls – 92%

Hogyan kell kinéznie egy remake-nek? A Bluepoint Games lassan már iskolákban taníthatná hogyan is kell egy játékot az alapjaitól modern köntösben újraépíteni. A Demon’s Souls kicsit olyan, mint azok a nagypapák, akik 70 évesen eldöntik, hogy jól kipattintják magukat, majd pár hónap múlva jobban néznek ki mint a 30-40 évvel fiatalabb sármőrök. A souls-like játékok papája pedig most alaposan kigyúrta magát, ami PS5 nyitócímként nem csak a konkurenciának, de még a sajátjainak is alaposan odavágott.

Microsoft Flight Simulator – 91%

Az utóbbi időben jól el voltak hanyagolva a repülőszimulátor játékok szerelmesei, különösen a Flight Simulator kedvelői. A 2020-as szimplán csak Microsoft Flight Simulator-nak címzett játék viszont nem csak a repülés megszállottjainak okozott szó szerint határtalan örömöket, hanem mindenkinek, aki elindította a programot. A repülés még sosem volt ennyire szórakoztató, ami nem is csoda, hiszen az egész világ a játszóterünkké válik benne, amelyet valós idejű időjárásmodellezés tesz még valósághűbbé. A Flight Simulator nem csupán egy kiváló játék lett, de játéktechnológiai mérföldkő is.

Crusader Kings III – 91%

A grand stretegy királya idén visszatért, ami még a sokat emlegetett második etapra is rápirított kicsit. A Crusader Kings 3 az egyik legtökéletesebb valós idejű stratégiai játék a piacon, ami ugyan nem egy egyszerű menet, aki hajlandó belekezdeni és átadni magát neki, az könnyen játékórák ezreit fogja beleölni.

F1 2020 – 91%

A Codemasters fémjelezte Forma 1 játék messze híres közel realisztikus játékmenetéről, mely idén még tovább csiszolt a már remekül működő elemeken. Rétegjáték gyanánt nem ajánlható mindenkinek, mégis az elmúló évtized egyik legjobb versenyjátéka az F1 2020. Ha egy kicsit is érdekel a száguldó cirkusz, akkor érdemes lehet tenned vele egy próbát, ha pedig már az oviban is Senna sisakja volt a jeled, akkor egyenesen kötelező!

Spelunky 2 – 91%

A Spelunky 2 ugyan nem reformálja meg a platformerek műfaját, mégis képes frissnek hatni egyéniségével. Tapasztalatból mondom, hogy irtó nehéz rávennie magát az egyszeri játékosnak, hogy belevágjon ebbe a mókába, az első percek után viszont letehetetlen és irtó szórakoztató kalandozás veszi kezdetét.

Yakuza: Like a Dragon – 89%

Hirtelen nem is tudom mit lehetne elmondani a Yakuza: Like a Dragon-ról, hiszen az előzetes önmagáért beszél. Élhetnék azzal a közhellyel is, hogy nem létezik rossz Yakuza játék, de hát ez az igazság. A Like a Dragon amellett, hogy négyzetre emeli a Yakuza élményt (igen, van ilyen), nem rest újítani is a sokszor bizonyított formulán. Kétségtelenül az egyik legőrültebb és legszórakoztatóbb, de egyben az egyik legmélyebb és legkomolyabb RPG, ami valaha készült.

There Is No Game: Wrong Dimension – 89%

A There Is No Game nem egy mindennapi alkotás, sőt, mondhatnám, hogy az utóbbi évek egyik legegyedibbje. Zseniális ötlet, zseniális megvalósításban; fülbemászó soundtrack, kiváló feladványok, lebilincselő történet, dicséretre méltó grafikai körítés. Ha már a könyöködön jönnek ki az egy kaptafára érkező AAA címek és valami egyedire vágysz, akkor ezt azonnal szerezd be!

Dreams – 89% 

A Dreams hagyományos értelemben aligha értelmezhető játékként, mégis az egyik legjobb dolog, ami 2020-ban történhetett. A Dreams-ben bárki, szó szerint bármit megalkothat. FPS-t, RPG-t, esetleg platformert szeretnél készíteni? Egyik sem gond! Újra akarod alkotni a Halo játékokat? No problem! Határt csak a képzelet szabhat!

Tony Hawk Pro Skater 1+2 (Remake) – 89% 

Aligha vannak itt olyanok, akik ne ismernék legalább hallomásból a legendás Pro Skater sorozatot. A Tony Hawk fémjelezte deszkázás kétségtelenül az első két rész idejében volt a csúcson, amit jól tud az Activision is, akik mostanság nehezen lőnek mellé a népszerű játékaik remasterelésével, adott esetben remakelésével. A Tony Hawk Pro Skater 1+2 pedig vitán felül a kiadó legjobban újramelegített címe, ami nem csupán a nosztalgikus emlékek miatt sikerült kiválóra.

Doom Eternal – 88%

A Doom Eternal pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol a 2016-os reboot letette. Ugyan nem minden aspektusában tudott felérni elődjéhez, mégis az utóbbi évek egyik legjobb és legsúlytalanabb lövöldéje lett, amiben egyszerűen élmény kiengedni a gőzt. Az FPS-ek királya 2020-ban is jött, látott és tucatszám mészárolta a pokol démonjait!

Final Fantasy VII Remake – 87%

A valaha készült legnagyobb klasszikus és visszatérés történet feldámadása, tanítani való köntösben. A Sony legjobb fejlesztői sok-sok éven keresztül dolgoztak azon, hogy egy olyan remake-et tegyenek a rajongók elé, amely méltó neves elődjéhez, és mindenki szerencséjére nemhogy nem vallottak kudarcot, de megmutatták a világnak, hogy milyen is az igazi újraalkotás. A Sony jól tudja hogyan kell újramelegíteni egy imádott klasszikust, külön öröm, hogy mindezt olyan minőségben teszi, hogy ezáltal újabb klasszikusokat is teremt. Bravó, bravó és ugyancsak bravó!

Huntdown – 87%

Imádod a retro shoot-em up játékokat? A Huntdown-nál aligha találsz jobbat! Folyamatos akció, robbanások, óriási fegyverek és jó adagnyi nosztalgia. Kellhet még valami?

Legends of Runterra – 87%

Unod már a Hearthstone-t, a Magic-nél viszont valami frissebbre vágysz? A Legends of Runterra-t neked találták ki! A Riot idén egészen aktív volt, útjára indították a Valorantot és életre hívták a LoL körökre osztott kártyás játékát, külön dicsérendő, hogy egyikkel sem lőttek mellé. A Riot kártyajátéka méltán kerülhet a legjobbak közé, de ami talán fontosabb, valódi kihívója lehet a HS-nek is.

Streets of Rage 4 – 87%

Nem a Huntdown az egyetlen a listán, ami tömény nosztalgiát árul pár játékóráért cserébe. Ezúttal viszont s beat-em up játékok kedvelői örülhettek egy ritka minőségi alkotásnak, ami a zsánerének legjobb pillanatait idézi újra valamivel modernebb köntösben.

Cyberpunk 2077 – 86% (kizárólag PC)

A Cyberpunk 2077-ről az nem hallott, aki két évszázaddal ezelőtt látta meg a napvilágot és élete java részét barlangban, esetleg bányában töltötte. A CD Projekt Red ismét nagyot alkotott, a határtalan öröm viszont egyelőre csak a PC-s játékosoknak jár ki, konzolon még várni kell arra, hogy befejezzék. Ez utóbbi miatt egy másik listán is feltűnik még, csak kevésbé pozitív köntösben. Viszont ha PC-d van, akkor bizonyosan az év egyik legjobb alkotásához lehet szerencséd.

13 Sentinels: Aegis Rim – 86%

A játék, amivel Magyarországon valószínűleg nagyon kevesen, de inkább senki sem játszott. Pedig az egyik legjobb vizuális novella és stratégia egyveleg, ami bizony számos remek pillanatot tartogat azok számára, akik hajlandóak elindítani. Persze ahhoz, hogy élvezzük kell egyfajta nyitottság a keleti stílusú játékok felé, így nem lehet bátor szívvel ajánlani csak úgy bele a világba. Abban az esetben viszont, ha szereted a fent említetteket, akkor bizonyára remek szórakozásban lesz részed.

Desperados 3 – 86%

A Desperados egy igen régre visszanyúló sorozat harmadik darabja, ami már létezésével képes volt örömkönnyeket csalni felnőtt emberek orcájára. A Desperados játék rajongói már 14 éve várnak egy valódi folytatásra, amit nem akármilyen minőségben kaptak meg. Ha szereted a western műfaját, nem ódzkodsz az izometrikus nézetű lopakodós taktikázástól, esetleg szeretted az előző részeket, a Shadow Tactics-et és egy kicsit a Commandost, akkor ez a te játékod.

Deep Rock Galactic – 85%

Kigyúrt törpök, 4 fős coop, bányászat, különféle szörnyek halomra ölése procedurálisan generált “dungeon”-okban. A Deep Rock Galactic nem váltja meg a világot, de egy igen kellemes új színt varázsol bele. Kevés ennél jobb kooperatív játékkal találkozhatunk mostanság, szóval ha a haverokkal játszanátok egy jót, akkor irány a bánya!

Wasteland 3 – 85%

A Wasteland 3 az egyik legjobb dolog, ami az utóbbi időben történt az izometrikus nézetű szerepjátékok zsánerével. A spanyolviaszt ő sem találja fel, de olyan szórakozást nyújt, mellyel nem csak a régi vágású rajongókat, de még az újoncokat is sikerül vele lenyűgözni.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – 85%

A Sony irtó magasra tette a póklécet a 2018-as Spider-Man játékkal, mely nyomába ugyan nem érhet Miles, azért mindent megtesz, hogy az elsőtől az utolsó képkockáig imádd, amit a képernyőn látsz. Remek sztori, élő és lélegző karakterek, karácsonyi hangulatú New York és hálóhintázás Miles első videojátékos iterációjával. És akkor Pókcicát még csak nem is említettem!

Nioh 2 – 85%

Kötélből vannak az idegeid és még a souls-like játékokat is szereted, de szeretnél tovább látni a From Software játékainál? Akkor a kifejezetten jól sikerült, de bitang nehéz Nioh 2 pont a te játékod!

Crash Bandicoot 4: It’s About Time – 85%

22 év után megannyi mellékvágányt követően végre folytatódik a fősodorbeli (számozott) Bandicoot sorozat. A játékmenet a klasszikus Naughty Dog-féle trilógiát idézni, de szerencsére nem volt rest újítani is a már bevált formulán. Nemcsak tökéletes főhajtás az eredeti előtt, de az egyik legönfeledtebb szórakozás is 2020-ban.

Assassin’s Creed Valhalla – 84%

Az új trilógia záródarabja, mely a már rég várt viking érába kalauzol el minket. Aki játszott az előző két felvonással sok meglepetés itt sem fogja érni, ami persze nem azt jelenti, hogy mindez rossz lenne. Jól bevált receptre épülő remek iparosmunka a Ubisoft gondozásából, amely 100+ órányi kalandozásra hív a lentűnt korok gyönyörű angol tájain.

Lonely Mountains: Downhill – 84%

Te, a bringád és egy jó nagy hegy. A világot nem váltja meg, de egy igazán könnyed szórakozás az ügyességi játékok kedvelőinek.

Spiritfarer – 84%

Ha láttál már igazán aranyos, egészen fantasztikusan festő és azonnal rabul ejtő kalandot! A Spiritfarer számomra 2020 egyik legnagyobb meglepetése, amely pillanatok alatt képes volt beszippantani. Közel sem tökéletes játék, de ha adsz neki egy esélyt, hidd el, mindig emlékezni fogsz majd rá.

Resident Evil 3 – 84%

Egy újabb jól sikerült, de igen rövid “Resi” remake. Az előzőekhez képest viszont a Resident Evil 3 inkább készült az újabb játékosok számára, mintsem a régi rajongóknak, számos aspektusában ugyanis teljesen eltér az eredetitől. Mindez persze nem azt jelenti, hogy egy rossz játék lenne, csupán érdemesebb rebootként tekinteni rá, mint valódi remake-re.

Ghost of Tsushima – 83%

A Miles Morales előtt méltó lezárása lehetett volna a PS4 érának, mely a mongol invázió súlytotta történelmi Japánba repíti a játékost. Sokan a soha el nem készült szamurájos Assassin’s Creed-ként hivatkoznak rá, a valóság viszont az, hogy a Ghost of Tsushima sokkal hagyományhűbb és spiritualistább alkotás mint bármelyik másik AC, amelyik a második részen túl készült. Mély főhajtás a japán kultúra előtt, melyet a Ubisoft valószínűleg sosem lett volna képes megalkotni.

Sackboy: A Big Adventure – 83%

A PlayStation egyik, ha nem a legjobb platformere megújult formában tért vissza. A Little Big Planet zsákbabája amilyen remekül nyitotta a PS4-et, most olyan remekül búcsúztatja azt. Minden PlayStation háztartásban kötelezővé tenném!

Dirt 5 – 83%

Sár, száguldás, vagány verdák, és mégtöbb sár. Az önálló kiadóként tevékenykedő Codemasters egyik utolsó játéka, ami méltó módon folytatja a Dirt sorozat csapatását.

Knights and Bikes – 83%

A Spiritfarer után az év másik óriás meglepetése számomra a Knights and Bikes volt, ami eddig soha nem látott mennyiségű vigyort csalt az arcomra. No nem azért mert olyan keveset mosolyognék, sokkal inkább a szürreális, de hihetetlenül vicces és szórakoztató mivoltának köszönhetően. Persze mit is várhatnánk a Double Fine-tól?! Naugye!

World of Warcraft: Shadowlands – 83%

Noha már sok-sok éve véget vetettem a WoW függőségemnek, a szerkesztőségben akad olyan, aki már alig várta a Shadowlands eljövetelét. Megérte várni? Naná! Mi sem bizonyítja ezt jobban mint az, hogy a játékosszám az utóbbi évek legmagasabbikára rúgott, köszönhetően annak a pár millió játékosnak, akik csak emiatt tértek vissza Azeroth mezejére.

Astro’s Playroom – 83%

Végtelenül aranyos platformer, ami eredetileg tech demónak indult, majd a PS5 egyik legjobb nyitócímje lett. Astro remekül prezentálja a DualSense haptikus visszajelzését, ami egészen új távlatokat nyithat meg a játékok kisegítő lehetőségei számára. Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben folytatást is kap.

Chicken Police – 82%

Egy rendkívül hangulatos, végtelenül vicces, és nem mellesleg magyar noire kaland, amire bizony nagyon is érdemes befizetni. A budapesti The Wild Gentlemen legelső saját játéka, ami ha nem is tökéletes, de egy igazán “színes” folt a videojátékok és a magyar fejlesztések palettáján. Innen is üdv a srácoknak, és nagyon szurkolunk, hogy a következő alkotásuk is hasonlóan remek és emlékezetes móka legyen.

Call of the Sea – 82%

Egy rejtélyes sziget, egy reményteli fiatal hölgy és számos megfejtésre váró feladvány. Nagyjából ez a Call of the Sea, amely ugyan számos sebből képes néha vérezni, összességében kellemes pár órás kikapcsolódást nyújt. A klasszikus szörnyfilmeket idéző hangulat, az igazán pofás grafika és a misztikus körítés képes a pár idegtépő és illogikus feladvány ellenére is tovább játszatni magát. A klasszikus és az új vágású séta-kalandok kedvelői számára egyenesen kötelező!

Immortals: Fenyx Rising – 82%

Jótól lopni nem bűn, a legjobbtól pedig kötelező – állhatott a Ubisoft követendő instrukciói között. A plágiumgyanús Zelda ctrl+c ctrl+v ennél jobban nem sülhetett volna el, ami ezáltal minden platformra elhozza a Breath of the Wild-féle kalandot. Persze egyik aspektusában sem ér fel az eredetihez, azért keresve sem találnánk jobb lezárást az idei évnek. Könnyed fellélegzés 2020 megpróbáltatásai után, amit minden játékosnak érdemes megtapasztalnia.

Futottak még:

  • Genshin Impact – 81%
  • Ghostrunner – 81%
  • Neon Abyss – 81%
  • PHOGS! – 81%
  • Fall Guys: Ultimate Knockout- 81%
  • Gears Tactics – 80%
  • Amnesia Rebirth – 80%
  • Going Under – 80%
  • The Pathless – 80%
  • Valorant – 80%
  • Paper Mario – 80%
  • Call of Duty Warzone: 80%
  • Telling Lies – 80%

Listánkat a Metacritic kritikai összesítései alapján állítottuk össze.

Ezek voltak 2020 legrosszabb játékai, amiket jobb messzire elkerülni – a Metacritic értékelések alapján!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva