Gaming

28 év után először mutattak be egy Game Boy kiegészítőt, ami végül sosem jelent meg!


1992 nyarán kellett volna megjelennie, de valamiért feledésbe merült!

A Nintendo Game Boy egy igazi úttörő volt a korában, ami felpezsdítette a hordozható kézikonzolok, úgy pedig a videojátékok iparát. A hordozható konzol első verziója 1989-ben jelent meg, ami később számos frissített verziót is megélt, melynek utolsó darabja 2005-ben került piacra, persze az már közel sem aratott olyan elsöprő sikert mint az eredeti, vagy a Color-széria.

Mondjuk nehéz is lett volna lepipálni a sima és a színes kijelzős Game Boy-okat,  amikből összesen nem kevesebb, mint 118 millió fogyott világszerte!

Az óriási sikert látva nem lehet csoda, hogy a Nintendo megpróbált minden igényt kielégíteni a kis konzoljával, legyen az bármilyen extrém is, így adhatták a fejüket a különböző és egészen széles skálán mozgó kiegészítők gyártására, esetleg licencelésére. Ezek között találunk egészen érdekes darabokat is, a képernyő elé szerelhető nagyítótól kezdve a Game Boy foglalatú mini árkádborításon át, egészen a Saitek-féle tankhajóra hajazó megatokig.

Igen ám, de 1992-ben egy olyan szerkezetet is terveztek, amelyből a világon csak két darab létezik, az ugyanis végül sosem került tömeggyártásba. 

28 évvel ezelőtt a Fabtek és a brit ‘Source Research and Development’ tervezett egy Game Boy “okosító” kütyüt, amivel tulajdonképpen egy PDA-t (Personal Digital Assistant) varázsolhatunk a játékgépből, ez volt a WorkBoy. Mindez egy csatlakozóval ellátott igen apró billentyűzet, melyet bedugva a Game Boy-ba olyan funkciókat és programokat kapunk, mint a jegyzettömb, a számológép, valutaváltó, óra és hőmérő, telefonszámokat is tárolhattunk benne, de emlékeztetőket is beállíthattunk magunknak az eseményeinkről, találkozóinkról. A kiegészítő végül sosem került gyártósorra, és igen gyorsan feledésbe is merült, pedig akkoriban számos magazin több oldalt is szentelt neki, de még a CES-en is saját bemutatót kapott.

Mindezt a DidYouKnowGaming Youtube csatorna videósa, Liam Robertson részletesen is bemutatja egy videójában, ami során nemhogy sikerült megszólaltatnia a Fabtek néhai vezetőjét (és névadóját) Frank Ballouz-t, de kapott is tőle kipróbálásra egy WorkBoy prototípust – igen, amiből csak kettő létezik. Igen ám, de ahogyan kiderült, önmagában a szerkezet nem elég, ahhoz ugyanis, hogy működésre bírjuk be kell helyezni az programokat tartalmazó cartridge-et, amiből viszont elméletileg egyetlen darab sem létezik már, nem melleslen a gyártó és forgalmazó is 21 éve megszűnt már.

A történet margójára írnám, hogy a WorkBoy eredeti tervezője, Eddie Gill később a Nokia szolgálatába állt, ahol azért sikerült újrafelhasználnia a soha meg nem jelent ötletét, melyekkel viszont már sokan találkozhattunk.

A videós szerencsére nem adta fel, így kapcsolatai és egy kis trükközés révén végül hozzá tudott jutni a szoftver egy korai változatához, amit nem volt rest részletesen bemutatni nekünk:

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva