Gaming

A Sony történetében egyetlen konzol rajtolt rosszabbul a PS5-nél Japánban!


A japán játékosok megcsalva érzik magukat...

A Sony történetének legrosszabb “nagykonzolos” rajtját tudhatja magának a Japán piacon a PlayStation 5-tel, aminél csak egyetlen gépük, a 2005-ben megjelent PSP fogyott gyérebbül. Mindez az Ace Economic Research Institute analitikusa, Hideki Yasuda mérésein alapul, aki szerint

az első hat hét alatt összesen csupán 240.000 PS5 talált gazdára.

【月間総括】ソニーの「日本市場を大事にしています」を検証する

Yasuda a Gameindustry Japán felületén közzétett cikkében megjegyezte, hogy egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a Sony komolyabban tervezne a hazai piaccal, melyet a hivatalos kommunikációjukkal is igen hidegen jellemeznek. Az elemző szerint ugyanis az országban egészen erősen limitált mennyiségben elérhető PS5 nem magyarázható a japán gyárak teljesítőképességével, azok ugyanis minden probléma ellenére tartották a kitűzött gyártási ütemterveket, melyekkel jóval több konzolt kellett volna eladniuk a térségben. Hozzátette, hogy a Sony egyértelműen áthelyezte a hangsúlyt az amerikai piacra, melyet a videojátékos divíziójának (Sony Interactive Entertainment) 2016-os Tokióból a kaliforniai San Mateóba való költözése is remekül mutat.

Mindez az elemző olvasata alapján azt jelenti, hogy a Sony a japán játékosok érdeklődése ellenére döntött úgy, hogy nagyobb mennyiségű konzolt szállíttat át Japánból Amerikába, hogy az ottani játékosokat tudja nagyobb számban kiszolgálni.

Érdemes megjegyezni viszont, hogy a PlayStation 5 a világon mindenhol erősen limitált mennyiségben kapható, mivel (elméletileg) a koronavírus-járvány miatt nem voltak képesek elegendő mennyiségű konzolt gyártani. A Sony szakemberei emiatt dönthettek úgy, hogy legyen bármekkora az érdeklődés az adott országban, minden újgenerációs gépet arányosan osztanak szét. Így valóban előfordulhat, hogy a japán gyárak önmagukban ki tudták volna szolgálni a saját piacukat, de akkor arányaiban másoknak jutott volna belőle kevesebb.

Amellett sem érdemes elmenni szó nélkül, hogy hasonló elemzések szerint az Xbox Series konzolok még a PS5-nél is rosszabbul kezdtek a szigetországban, melyekből ötször kevesebbet adtak el eddig – pedig a Microsoft egyre terjeszkedik a keleti piac felé is. Úgy gondolom, hogy a generáció kezdetén még nem érdemes temetni egyik gyártót sem, mivel nem túl valószínű, hogy a Sony bármikor is faképnél hagyná a saját piacát, főleg úgy, hogy a redmondiak nem titkolt szándéka betörni oda.

A japán játékosok részéről érthető a csalódottság, Yashudanak pedig abban mindenképpen igaza van, hogy a Sony-nak jobban át kellett volna gondolnia a Japán és a globális megjelenést.

Remek ötlettel állt elő az IKEA, hogy megkönnyítse a konzolos játékosok vásárlását!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva