Gaming

A Riot és a Bungie közös keresetben rángatja bíróság elé a csalások készítőit és terjesztőit!


Együtt sóznának oda a csalások készítőinek!

Az online kompetitív játékok legnagyobb ellensége a csalók. A fejlesztők és a kiadók természetesen küzdenek ellenük ahogyan tudnak, de a csalásokat használó játékosokat maximum tiltással tudják eltávolítani, ami valójában csak ideig óráig szolgálhat megoldás gyanánt, előbb vagy utóbb mindig megtalálják a módját a visszatérésnek.

Megoldást valamivel hosszabb távon a csaló programok készítői és terjesztői jogi úton való elsöprése jelentené, ez viszont közel sem olyan egyszerű mint amilyennek elsőre tűnhet. Számos oldal üzemeltetője ismeretlenségbe burkolózik, ha az oldalt le is kapcsolják átmennek egy másik, immáron rejtettebb platformra, ahol zavartalanul folytathatják az üzletet, de még ha sikerül is perre vinni az ügyet és a bíróság egy viszonylag komolyabb pénzbüntetés megfizetésére ítélné őket, azt pillanatok alatt megkeresik pár ezer csalás eladásával – csak már egy újabb oldalon.

A Bungie és a Riot viszont mindent megtenne annak érdekében, hogy végre elrettentő precedenst teremtsenek a csalások készítői előtt, így hát összefogtak és

egy közös keresetben perelték be a GatorCheats oldalt és annak tulajdonosát, Cameron Santos-t.

A GatorCheats többek között a Valorant-hoz és a Destiny-hez kínál csalásokat, méghozzá igen borsos áron; előbbihez 90 dolláros havidíjért (25.000 ft), 250 dolláros három hónapos tagságért (72.000 ft), vagy 500 dollárért cserébe (145.000 ft) enged hozzáférni észrevehetetlen és lekövethetetlen cheat programokhoz, míg utóbbihoz 100-200 dollárt kell kipengetnie annak (28-57.000 ft), aki etikátlan módon szeretne játszani.

A két vállalat összefogása összességében örvendetes, Santos azonban nem ezt az egyetlen oldalt üzemelteti, hanem a Honeyhacks és a Voidcheaters portálokat is, azokat viszont egyelőre semmilyen veszély nem fenyegeti. A keresetben további két személy ellen is eljárást indítványoztak, akik az oldalak fizetett support munkatársaiként dolgoznak, az ő személyük viszont teljesen ismeretlen.

Korábban a Bungie megpróbálta már lekapcsoltatni GatorCheats-t, akkor viszont annyit sikerült elérni, hogy jóval zártabb ajtók mögött zajlott tovább az adás-vétel…

Hasonló problémákkal néz szembe az Activision is, a Warzone megjelenése után ugyanis azonnal ellepték a lobbykat a csalók, akik ellen a mai napig ádázul harcolnak – látszólag kevés sikerrel. Tavaly ősszel sikerült részeredményt elérniük, mikor is a Riot és a Bungie fellépéséhez hasonlóan perrel fenyegették meg a CXCheats tulajdonosát, aki aztán leállította oldalát majd bocsánatot kért.

Egyetlen fecske viszont nem csinál nyarat, Cameron Santos pedig nem olyan könnyen ijedős fajta, így szinte egészen biztos, hogy a végsőkig hajlandó lesz elmenni. Hogy a későbbiekben mindez precedens értékű lesz-e vagy sem, nem tudni, ahogyan azt sem, hogy a csaló programok készítői a bírói döntés nyomán majd feltüzelődnek, vagy berezelnek-e?!

Bárhogyan is alakuljon, az eddigiekhez képest mindenképpen nagy előrelépés lesz azokkal szemben, akik a fejlesztőket, a kiadókat és a játékosokat is megkárosítva kvázi törvénytelenül nyerészkednek.

https://leetesport.hu/hu/2020/12/26/csgo-csalas-video-metabro/

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva