Counter Strike

Megtörtént a csoda – Új esélyt kap torzsi és még számos VAC banos játékos!


Bolondok napján már túlvagyunk, karácsony még messze van, de a Valve-nak mégis megenyhült a szíve.

Tegnap este egy váratlan hír rázta fel a CS:GO világot, ugyanis a Valve bejelentette, hogy változtat az RMR versenyek jogosultsági követelményein, azaz a továbbiakban új irányelvek mentén kezelik majd a játékosok kitiltásait.

A hivatalos közlemény így szól:

Mivel közeledik a 2021-es RMR szezon, úgy döntöttünk, hogy áttekintjük az eseményekre vonatkozó irányelveinket. Egészen a mai napig, azok a játékosok, akik korábban VAC bant kaptak, nem vehettek részt Valve által támogatott versenyeken. Ezen alapvetésünket azért sem módosítottuk, mert a CS:GO – így vele együtt a legtöbb VAC ban is – még frissnek számított. Azonban mostanra már egy-egy kitiltás nyolc éves is lehet, szóval mi is a változtatás mellett döntöttünk.

A továbbiakban egy játékos csak akkor nem vehet részt ilyen eseményeken, ha az elmúlt öt évben került kitiltásra vagy ha a VAC ban egy Valve által támogatott eseményen (például egy RMR verseny, vagy annak kvalifikációján) való részvétel után érte utol. Fontos leszögezni, hogy a VAC banok a helyük maradnak, a Steam profilról sem kerülnek eltávolításra, az egyetlen változás az, hogy ezek miként befolyásolják a Valve által támogatott eseményeken való részvételi jogosultságodat. Vannak okok, amelyek – a fent leírtak ellenére – továbbra is korlátozni fogják egy-egy játékos jogosultságát, ezek változatlanul maradnak.

Utolsó mondatával többek között a bundázáson (match-fixing) ért játékosokra gondolhatott a fejlesztő, így például az iBUYPOWER egykori játékosai, az ausztrál bundabotrány szereplői, aligha kapnak második esélyt. Egyébként Észak-Amerikában napjainkban is több nyomozás zajlik az ESEA MDL-es bundázások kapcsán, mégpedig az FBI bevonásával – erről ebben a cikkben írtunk.

Akik viszont második esélyt kapnak:

A fent említett három játékos csak néhány azok közül, akik új sanszot kapnak most a Valve-tól. Vinicius “⁠v$m⁠” Moreira, a MIBR játékosa még 2013-ban kapott VAC bant, amikor még csak tizenhárom éves volt. Hírhedt példa még Jamppi esete, aki legutóbb az ENCE-nél fordult meg, de 2019-ben a ban miatt hiúsult meg az OG-hez szerződése is.

Kitiltása őt és az aktuális csapatait is hátráltatta, így végül a VALORANT mellett tette le a voksát. Nagy kérdés, hogy visszatér -e, de valószínűleg az ő esetében ez már kicsit későn történt. Nem hiszem, hogy otthagyná a Team Liquid csapatát, hogy aztán CS:GO-ban újrakezdjen mindent.

Magyarországon a legismertebb eset torzsi nevéhez köthető, ez nem is kérdés. Hazánk egyik legjobb játékosa jelenleg a Budapest Five csapatát erősíti és profiljára még 2016. november 11-én került VAC ban, amikor mindössze 14 éves volt.

Szerencsére torzsi még mindig piszkosul fiatal, májusban lesz 19 esztendős. A fent leírtak fényében a kitiltása idén novemberben lesz öt éves, onnantól kezdve tehát részt vehet már Valve által támogatott versenyeken, illetve kvalifikációkon is. Mindez azt jelenti, hogy a következő Major torna, az októberben és novemberben megrendezendő PGL Stockholm selejtezőin még nem indulhatnak, de utána szabad a pálya!

Bízzunk benne, hogy az enyhítésnek meglesz az eredménye, sok sikert kívánunk!

https://www.facebook.com/leetesport.hu

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva