Gaming

Egyre jobban igényeljük, hogy biztonságban érezzük magunkat a digitális világban


Tízből csaknem hat felhasználó aggódott már amiatt, hogy valaki az ő tudta nélkül figyeli őt a webkameráján keresztül.

Tízből csaknem hat felhasználó aggódott már amiatt, hogy valaki az ő tudta nélkül figyeli őt a webkameráján keresztül, 60% pedig attól is tartott korábban, hogy ez kártékony szoftveren keresztül történhet, ami azt jelenti, hogy a webkamerával kapcsolatos általános biztonságtudatossság magasnak mondható – derült ki a Kaspersky számítógépes biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég tizenötezer személy megkérdezésével készült globális felméréséből.

A Kaspersky felmérésének keretében 15 070 fogyasztót kérdeztek meg 2020 szeptembere és októbere között, hogy felmérjék, hogy például erősödik-e az online biztonsággal és a potenciális fenyegetésekkel kapcsolatos tudatosságnövekedés, vagy, hogy miért hajlandóak az emberek hozzáférést adni az alkalmazásoknak a mikrofonjukhoz és a kamerájukhoz egy világban, ahol a kiberbűnözés soha nem látott méreteket ölt.

A koronavírus-járvány hatásainak köszönhetően a videókonferenciákra való hagyatkozás óriási növekedést eredményezett bizonyos alkalmazások használatában az elmúlt egy év során. Ugyanezt figyelhettük meg a fogadási oldalak, mint a Rabona látogatottsági adatiban is. Az appok, a programok és az eszközök elősegítették, egyúttal fel is erősítették a digitális átállást, aminek eredményeképpen a 25–34 év közötti korosztály 27%-a már mindig engedélyezi a hozzáférést, az idősebb generációra mindez viszont kevésbé jellemző: az 55 évesnél idősebb válaszadók 38%-a mondta azt, hogy soha nem engedélyez ilyenfajta hozzáférést az appok és szolgáltatások számára.

Legyünk körültekintőek!

Mint sok mindenben, a digitális világban is az egyensúly megtalálása a lényeg. Legyünk óvatosak, de élvezzük is ki a modern kommunikációs eszközök nyújtotta előnyöket, ehhez pedig körültekintően meg kell vizsgálnunk az általunk használt alkalmazásokat és szolgáltatásokat, valamint az általuk kért engedélyeket. Gondoljunk csak bele, teljesen normális, ha egy videóhívásos alkalmazás hozzáférést kér a kameránkhoz, de érdemes az engedélyeket megvizsgálni, ha egy bármilyen releváns funkció nélküli alkalmazás minden megalapozott indok nélkül kér hozzáférést a mikrofonunkhoz.

Ezek a megállapítások nagyjából meg is teremtik az egyensúlyt és rávilágítanak arra, hogy az emberek egyre jobban igénylik, hogy biztonságban érezhessék magukat napjaink digitális világában, mégpedig anélkül, hogy le kellene mondaniuk a kameráknak és az együttműködési alkalmazásoknak az új távmunkavégzéses világban játszott szerepéről.

Mit javasolnak a szakértők?

A Kaspersky szerint, ahhoz, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat a webkamera használata közben, illetve, hogy a virtuális kommunikáció növekedését az adataikat és biztonságukat védő emberek számának ugyanolyan arányú növekedése kísérje, több dolgot tehetünk. Egyrészt vásároljunk egyszerű, célorientált webkamera-fedelet, amely biztosítja nyugalmunkat, ha nem használjuk a kamerát. Másrészt használjunk hatékony biztonsági megoldást, amely több eszközre, így számítógépre, Mac, Android- és iOS-rendszerű készülékekre kiterjedően biztosít számunkra speciális védelmet. De ma már olyan alkalmazások is elérhetőek a piacon, amelyek védelmet nyújtanak a mikrofonhoz való jogosulatlan hozzáférés ellen. Harmadrészt vizsgáljuk meg, hogy a telepített alkalmazásaink közül, melyik rendelkezik hozzáféréssel a webkameránkhoz vagy a mikrofonunkhoz, és távolítsuk el az, amelyre nincs szükség.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva