Hearthstone

Hibázott vagy sem Pavel ennél a mulligannél?


A borzalmas kezdőkéz önmagában eldöntötte a meccset. De mennyiben okolható a balszerencse és mennyiben Pavel?

Egyszerre volt örömteli és szomorú, amikor fény derült a hétvégi Summer Championship negyeddöntőinek párosítására. A Top 8-ban összejött már ugyanis egy döntőnek is felérő összecsapás Orange és Pavel között, ahol garantáltak voltak az izgalmak – ugyanakkor az is biztossá vált, hogy a két európai közül az egyik biztosan nem lesz ott a januári világbajnokságon. A szitunak ráadásul volt egy extra pikantériája is, hiszen a svéd és az orosz közösen készültek a versenyre.

Az eredmény azóta már ismert: Orange nyert és továbbjutott, Pavel pedig kiesett, így a következő Hearthstone vb-n sem lesz ott a címvédő. Az utolsó meccset azonban érdemes megnézni kicsit alaposabban is, mert igen tanulságosnak mondható…

A mindent eldöntő mulligan

Az állás 2:2, a döntő játszmában pedig mirror matchupot láthattunk, hiszen Orange-nak és Pavelnek is az Evolve Shaman maradt az utolsó deck, amivel nem nyert még. A szokásosnál is nagyobb szerepe volt tehát annak, ki hogyan húz.

A meccs legfontosabb mozzanata a mulligan volt: Pavel másodikként következett, és úgy döntött, mind a négy lapját visszakeveri. Ez volt az eredeti keze:

…és ezt kapta helyette.

Hibázott vagy sem?

A kérdés egyértelmű: hibázott-e Pavel azzal, hogy mindegyik lapját lekeverte? A Doppelgangster, a Jade Lightning és a Thrall, Deathseer esetében nincs kérdés, ezeket teljesen értelmetlen lett volna megtartani. De mi a helyzet a Primalfin Totemmel?

Először érdemes megnézni, mik azok a lapok, amiket Pavel szívesen látott volna: Fire Fly, Jade Claws, Bloodsail Corsair, Maelstrom Portal – ezek biztosan jobbak, mint a totem, amit egy 1-drop + Flametongue Totem / Jade Claws kezdés Orange részéről eléggé meg tud büntetni, ha esetleg Pavel még ki is rakja Coinnal.

A totemmel együtt ez már 10 kártya a pakliból, ami azt jelenti, hogy az 5 lap, amivel elkezdi az első körét elenyésző eséllyel lehetett csak volna rosszabb, mint az eredeti kezdőkeze, a javulás valószínűségét ellenben maximalizálta ezzel. Egy Maelstrom Portal végül érkezett is, összességében viszont nem mondható, hogy sokat javult a keze.

A Primalfin Totem visszakeverésével egyértelműen kockáztatott Pavel, a jobb kéz nagynak mondható valószínűségét választotta a fix play helyett. A számok alapján azonban védhető a döntése.

Mindenesetre érdemes megnézni, hogy Orange megtartotta az erősen védekező Fire Fly, Devolve, Maelstrom Portal kezdőkezet, vagyis ő inkább úgy döntött, nem vállal kockázatot. Alapvetően eltérő mulligan-stratégiákat láthattunk tehát.

A következő körökben tovább romlott Pavel helyzete: Thing From Below, Thrall, Devolve jöttek sorban az első három körben. Itt jött a mérkőzés második kritikus pontja: a Hero Powerből kiugró Spell Power totem. Látható, hogy Pavel elgondolkodott, majd úgy döntött, kihasználja a lehetőséget: kicoinolta a Maelstrom Portalt, hogy leszedjen három lényt a négyből.

A döntés hátterében az állt, hogy Pavel így próbált kisajtolni valamiféle értéket az addig teljesen halott Flametongue Totemekből. Valójában azonban ezzel is kockázatot vállalt, a Devolve + Maelstrom Portal játék a következő körben ugyanis jó eséllyel biztonságosabb lett volna: ugyanazt a három lényt garantáltan leszedte volna (1/1-esek lettek volna fixen), de könnyen lehet, hogy többet is. Mivel Orange a következő körben Flame Elemental + Bloodsail Corsair + Patches + Maelstrom Portalt rakott, ezért Pavel még rosszabb helyzetbe került, mint egy körrel korábban: Orange visszaállította ugyanazt az asztalt (sőt, kicsit még jobbat is), Pavelnek viszont elúszott a board clearje. Pedig ha megtartja, ez lehetett volna az a kör, ahol visszajön a meccsbe.

Ezt követően Pavelnek sorra jöttek a használhatatlan lapok, mire pedig a drágább kártyákat elkezdhette kipakolni, Orange pont meg tudta ölni.

Hogy hibázott-e Pavel, azt nehéz megítélni – már csak azért is, mert nekünk sokkal több információ áll rendelkezésünkre, mint ott és akkor a játékosoknak. Az azonban biztos, hogy végig nagy kockázattal játszotta a partit – ha úgy tetszik, greedy, vagyis mohó volt, ami végül nem fizetődött ki. Simán benne van persze, hogy a biztonságibb mulligannel is kikap, így viszont lényegében már a kezdésnél eldőlt a játék, a harmadik körös Maelstrom Portallal pedig végképp beütötte Pavel az utolsó szöget a saját koporsójába.

A teljes negyeddöntőt itt nézhetitek vissza, a kielemzett játszma 58 percnél kezdődik.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva