Counter Strike

“Csak” 1 milliárd forintba került a Blast Pro Series egyetlen versenye


Részletesen leírták, mi mennyibe került a koppenhágai verseny költségvetésében, nem is annyira elképesztőek az összegek.

A Blast Pro Series eseményét a technikai problémák ellenére is az idei év egyik legjobb versenyeként emlegetik.

A szakma, a közönség és maguk a játékosok egyaránt. Mindenkinek nagyon bejött az újításokkal teli event.

Nem is csoda, ha a dánoknál brutális nézettségre tett szert, még a riói olimpiát is lepipálta a statisztikák szerint:

Dániában többen nézték a BLAST Pro-t, mint a riói olimpiát – gamer.hu

Még hogy az esportot nem nézik olyan sokan? Dániában egészen biztosan nem így van! Ismét lenyűgöző számokat produkált a CS:GO, ezúttal Dániában pipálta le az Olimpiát. A BLAST Pro-t 14 Twitch-en 14 nyelven közvetítették (többek között magyarul), ám nem a Twitch volt az egyetlen platform, ahol követni lehetett a bajnokságot, hiszen 12 ország televíziós csatornáján is adták.

És hogy miben állt a siker titka? A nézők szerint elképesztően látványos volt, a szakma szerint újszerű, a játékosok pedig többször is áradoztak róla, milyen jól bántak velük végig.

Ehhez viszont pénz kell, de nem is annyira sok. A verseny egészét 700 millió forintnyi összegbe került összehozni, adók nélkül, pedig csak 6 csapatról és 2 napról beszélünk!

Mondjuk azt inkább nem is akarjuk tudni, mennyibe kerülhet egy 16 csapatos, 5 napos Major…

Ráadásul az is nyilvánosságra került, melyik tétel mennyibe fájt:

Szépen egyenként nézzük is meg, mit értünk az egyes elemek alatt:

Helyszín (40 000 000 forint): A stadion bérlése nem olcsó mulatság, főleg, hogy rengeteg extra költség is jár mellé. Nem csak a verseny két napjára kell ugyanis kibérelni, az előkészületek már jóval hamarabb elkezdődnek, minimum 4 napról beszélünk egy ilyen nagyszabású versenynél.

Személyzet, Biztonságiak, Önkéntesek, Koordináció és Vendéglátás (20 000 000 forint): A munkaerőt odakint is illik megfizetni, és a dánok nem érik be aprópénzzel. A verseny két napja alatt rengeteg ember dolgozik a verseny sikeréért, a jegyszedőktől a takarítókon át a játékosoknak főző szakácsokig mindenki ide tartozik.

Szórakoztatás, Műsorvezetők és Zene (24 000 000 forint): A zenék jogdíjait megszerezni mindenhol drága, az egyéb élményt növelő faktorokról már nem is beszélve. Ajándék a belépéskor, extra meglepetések a verseny alatt és hopp, máris repkednek a milliók. És ez kb csak a ráadás, az extra, hogy mindenki jól érezze magát.

VIP meghívottak, Szponzorok és meghívások (32 000 000 millió): Furcsa lehet, hogy ennyibe kerülnek a meghívások de így igaz. Krakkóban magától a VP menedzserétől hallottuk, hogy mennyibe kerül meghívni a csapatot egy versenyre, hát nem egyszerű feladat. Itt pedig 6 csapat szerepelt, a kaszterek, az exkluzív vendégek mind mind emésztették a pénzt. És aki azt hiszi, a szponzorok mindig jönnek és fizetnek maguktól, azoknak itt a keserű ébresztő. Bizony még egy ekkora versenynél is megesik, hogy van olyan szponzor, akiért neked kell fizetned. De végülis érthető, ha már ez megy a TV-ben, lássa mindenki a fontos szereplőket, ezzel is növelve az esemény fényét!

Adminisztráció, mellékrendezvények, a város feldíszítése, és PR (80 000 000 forint): Az a fránya hirdetés, marketing és egyéb hírverés bizony megkéri az árát. Horribilis összeg, ne is akadjunk le rajta, a mai fogyasztói társadalom figyelme túlterhelt, ennyibe kerül kilógni a tömegből és megmutatnia magát egy 2 napos esport rendezvénynek a nemzetközi piacon.

Produkciós díjak, technika, IT, a stáb, hangzás és a színpad (210 000 000 forint): A nulláról felépíteni oda ezt a színpadot, a fényeket, a hangzást? Megvan az ára, de ha jó szakemberekkel dolgoznak, akkor ennyibe kerül. Kiépíteni a hálózatot, a TV-s közvetítéshez szükséges feltételeket megteremteni, volt itt dolog bőven.

Szállások, Utaztatás, Repülőjegyek, díjazás, Vendéglátás (256 000 000 forint): A legdurvább összeg az “egyebek kategória”, ki hinné. A hat meghívott csapat és a média meghívása, Dániába repültetése, elszállásolása rengeteget emészt fel a költségvetésből, és akkor még ott van az ellátásuk és persze a nyeremény, ami önmagában csak 180 millió.

A 700 milliós büdzsé persze még adók nélkül értendő, szóval mire a nyereménytől a munkadíjakig mindenben után befizetik, kb 1 milliárd forintnál áll majd meg a számla.

  • Jövőre 3-4 hasonló eseményt terveznek, úgyhogy ideje felkötni a gatyát pénzügyileg!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva