Gaming

Milyen gépet vegyünk 300 ezerért? – Gépépítés ballagásra!


Ezúttal egy 300 ezres gépet építettünk, ismét a lehető legjobb ár/érték jegyében.

A korábbi gépépítés során a 150 ezres kategóriát vettük célba, ami a belépő kategóriának felel meg, most viszont egy lépcsőfokkal feljebb lépünk és a közép-középkategória alsó szegmensében fogunk elmerülni. Ha megduplázzuk a korábbi összeget, akkor már az erősebb videókártyákra is szemet vethetünk, ezzel együtt a játékok grafikáját is bátrabban felhúzhatjuk majd, na de nézzük mit lehet összehozni ennyiből!

Processzor

Az új i5 már 6 magos, végre fejlődés az Intel háza táján!

Intel i5-8400 BOX (processzorhűtővel)

48 000 Ft

A processzor esetén elég nehéz a döntés, ugyanis az AMD Ryzenei is nagyon jók lettek, de az Intel válaszolt rájuk a 8-as szériával, ahol nagyon durva ár/érték aránnyal operálnak. Az i3 például már 4 magos lett, így a korábbi i5-öknek felel meg, mindezt fele áron. Az i5 pedig 6 magot kapott, a 2,8 Ghz-es alapfrekvencia viszont senkit se tévesszen meg. Ha megfelelő hűtést teszünk mellé, akkor bizony tartja a 3,8 Ghz-et mind a 6 mag. (Bővebb információ)

Processzor hűtő

Thermalright True Spirit 120 Direct

9 000 Ft

Ha már a keret engedi, egy jó kis hűtőt is beszorítottunk, amivel a procinkat alacsonyabb hőfokon tudjuk tartani, így a gép is csendesebb lesz.

Alaplap

Az Asrock rendkívül jó választás

ASROCK Z370 Pro4

35 000 Ft

Jó ideje már, hogy az Asrock hátrahagyta az olcsó alkatrészeket és minőségi termékeket kezdtek el letenni az asztalra. Szerencsére a jó ár/érték arányt továbbra is megtartották, így bátran válogathatunk a középkategóriás termékeikből. Azért esett a Z370-re a választásunk, mert egyrészt kellő csatlakozóval van ellátva, másrészt pedig ha a jövőben fejlesztenénk egy K-s processzorra, akkor ebben nyugodtan tuningolhatjuk majd, emellett pedig a memóriafoglalatból is 4 darab áll rendelkezésre.

Memória

2x G.SKILL AEGIS 8GB DDR4 3000MHZ

48 000 Ft

Sajnos a memóriaárak az utóbbi időben nagyon elszálltak, ebben vastagon benne van a memóriagyártók keze, de jelenleg nem tudunk sajnos mit tenni. 8 Gb memória alatt már nem érdemes összerakni gépet, egy középkategóriás gépnél pedig elkél a 16 Gb.

Videókártya

Ismét emberi áron juthatunk a GTX 1060-hoz

Palit GeForce GTX 1060 Dual 6GB
Videókártya teszt

95 000 Ft

Az 1060 6 Gb-os változata bőven elegendő a mai játékokhoz, persze mindig vannak rosszabbul optimalizált játékok, de itt már szerencsére nem kell tartanunk egyáltalán a szaggatástól, még akkor sem, ha feljebb húzzuk a grafikai beállításokat. Szerencsére a bányász-láz most nem perzseli a videókártya árakat, így egyre kedvezőbben tudunk vga-hoz jutni.

Tápegység

FSP Hexa+ 500W

14 000 Ft

Tápból nem kell a több száz wattos megoldásokat keresni, hiszen a gép nem fog eleve sokat enni. Viszont a minőségre mindenképp oda kell figyelni. Ez a gép nagyjából 200 W körül fog fogyasztani, szóval még egy 300 W-os táp is elegendő lenne neki, de pár ezerrel drágább csak a nagyobb teljesítményű, ha pedig a jövőben egy erősebb videókártyát vagy processzort veszünk, akkor a táppal már nem kell kalkulálnunk, hiszen bőven elég lesz egy nagyobb fejlesztés esetén is.

Gépház

Cooler Master N300

12 500 Ft  / 13 100 Ft (ablakos verzió)

A gépház kiválasztásánál a legfőbb cél, hogy jó szellőzése legyen, így minél kevésbé melegedjenek a gép alkatrészei. A levett oldallap nem mindig célravezető, ezért kell jó gépházat választani.

SSD/HDD

SSD: Crucial MX300 SSD 275GB (22 700 Ft)
HDD: Toshiba P300 1TB (10 400 Ft)

Az SSD-t viszont nagyon sok játék meghálálja, PUBG esetén például nagyon ajánlott, hogy a textúrák időben betöltsenek és ne legyen mikrolagg, emellett pedig a rendszer is sokkal gyorsabban reagál, ha SSD-n van a jó öreg HDD helyett. A winchester esetén pedig már sokkal több dolgot is felpakolhatunk és egy kellően gyors példányt választottunk, így az sem okoz problémát, ha esetleg játékokat is szeretnénk felpakolni rá. Aki kevesli a helyet, az nyugodtan választhatja ugyan ennek a típusnak a 2 terás verzióját, hiszen csak 5 ezer forint többletköltséget jelent.

Végösszeg: 294 600 Ft

A 300 ezres keretbe végül csak sikerült beleférni úgy, hogy egy 6 magos i5 és egy GTX 1060 mellett még Z-s alaplapot választottunk. Ezzel a géppel jó pár évig nem lesz probléma, ha pedig valamikor kevésnek érezzük, maximum egy videókártyát kell benne cserélni és játszani tovább. Aki pedig szeretne tuningolni, az akár egy K-s processzorba is benevezhet, úgy még inkább időálló lesz a gép.  A fennmaradó összegből pedig vehetünk egy ventilátort, hogy a ház elején két ventilátor szállítsa a hideg levegőt, ezzel együtt javítva a hőmérsékletet.

Na és hogy fognak futni a játékok? Íme:

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva