Counter Strike

Elemzés: ezt várjuk az ESL Pro League döntőtől – 1. rész


Az év feléhez közeledve végre itt van a Boston Major utáni talán legrangosabb, és legjobban várt torna, az EPL hetedik szezonjának offline döntője.

A 750.000 dollár összdíjazású versenynek Dallas ad majd otthont, azon belül a méltán híres Verizon Theatre. Az aréna a maga közel 6000 fős befogadóképességével talán nem a legnagyobb, de a legszebb helyszínek egyike. Az egy hetes versenyen (Május 14. – Május 20.) 16 csapat küzd a 250.000 dolláros fődíjért.

A lebonyolítás a következőképpen alakul: két nyolc fős csoportra osztották a csapatokat, mindkét csoportból 3-3 továbbjutó lesz. A csoportelsők automatikusan kvalifikálnak az elődöntőbe, míg a csoport második és harmadik helyezettek negyeddöntőt játszanak egymással az elődöntőbe kerülésért.

Az esélyesekről kár is beszélni, hiszen azt már mindenki kívülről tudja, az Astralis, FaZe, mousesports hármas bármikor odaérhet a döntőbe.

Most inkább a második vonalas esélyesekről, a sötét lovagokról ejtenénk pár szót. Jöjjenek tehát a csapatok, akik meglepetést okozhatnak!

Azt persze fontos leszögezni, hogy minden csapatnál, kvalitásból adódóan más-más teljesítmény számít meglepetésnek:

1. NRG

Az év elején a csapat a huszadik helyről indult, és jelenleg a tizennyolcadik helyen tanyáznak. Ránézésre nem tűnik nagynak a fejlődés, viszont ha jobban belemegyünk, annál inkább megfigyelhető az előrelépés. A profi mezőnyből (Európa, Észak-Amerika) például nekik van idén a legjobb ratingjük, (nem minden a statisztika, de valamit mégis jelent).

77 meccsen átlagosan 1.17-es értéket produkálva.

Nagyrészt online versenyeken sikerült ez a figyelemreméltó mérleg, de ettől függetlenül, amit az utóbbi időben leraktak az asztalra, amellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az ESL Pro League-ben második helyen zártak, kvalifikálták magukat a következő StarSeries szezonra, az ECS ötödik szezonját Észak-Amerikában pedig tizenhét győzelemmel vezetik, melyhez csupán egyetlen egy vereség társul. Ezentúl sikerült lejutniuk az Intel Extreme Masters Sydney-i állomására, szép kis sikerlista.

Persze a gyenge eredmények mellett sem mehetünk el szó nélkül, ilyen is becsúszott azért. Mivel az ESL One Belo Horizonte zárt kvalifikációján csúnyán, két sima vereséggel kiestek. Ennek ellenére mindenképpen számolni kell velük, kiváló formában érkeznek a döntőre. Önbizalommal és motiváltsággal teli jó játékra számítunk tőlük, ami egy kis szerencsével egy továbbjutó helyet érhet.

Akire érdemes lesz figyelni: CeRq – a csapat egyetlen európai játékosa világsztár színvonalon forgatja az AWP-t, még a top csapatoknak is komoly fejtörést fog okozni.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8AhS4sOY5Eg]

2. Natus Vincere       

A Na’Vi idei éve eddig nagyon vegyesre sikerült. A Major Qualifier alatt éppen hogy csak sikerült elcsípni az utolsó továbbjutó helyet a döntőre, majd ennek ellenére a csoportból továbbjutva legenda státuszt értek el. De ez még nem minden, a végén az elődöntőig jutottak, és csak ott buktak el. A biztató kezdés után erős visszaesés következett, kétszer próbálkoztak, mind a kétszer csúfosan kiestek az IEM Katowice 2018 kvalifikációiról. Mindezek ellenére az igazi problémák csak ekkor jöttek a csapatnál.

Úgy tűnt, flamie és a csapat legnagyobb sztárjátékosa s1mple eligazol az SK csapatába, a folyamatos sikertelenségek miatt.

Végül a játékostranzakció nem ment végbe, megbízható források állítják, hogy a Na’Vi akkora árat szabott meg a két játékosért, amit az SK nem volt hajlandó kifizetni. Később ezeket a híreket, miszerint a két játékos távozni akar mindkét fél tagadta, állításuk szerint nem volt szó ilyenről. A játékosok végül maradtak, és újra jöttek a kisebb-nagyobb sikerek. A StarSeries negyedik szezonjában második helyen zártak, majd a DH Masters Marseille 2018-as állomásán szintén a második helyet húzták be.

Kétséges azonban, hogy a játékosok ennyivel megelégednének, ez a döntő lehet nekik a vízválasztó. Ha itt újra kupát nyerhetnek, amit az idei teljesítményük alapján már tényleg megérdemelnének, a korábbi sikertelenségeket átléphetik végre. Ha itt is bukás a vége, ideje lehet elgondolkozni a további terveken.

Akire érdemes lesz figyelni: s1mple – ugye nem kell indokolni, hogy miért? Még akkor is ő az MVP egy versenyen, ha csak második a csapat.

S1mple két ACE-t is rakott a mousesports-ra, de ez volt a szebb közülük

3. SK Gaming

Az SK a 2018-as évre úgy érkezett, ahogy az elmúlt két évben is tette: magabiztosan, világelsőként, minden torna egyik, ha nem a legfőbb esélyeseként. Viszont az utóbbi idő gyenge teljesítményére reflektálva úgy gondoljuk, hogy meglepetés lenne, ha az SK ténylegesen egy kiugró teljesítményt tudna nyújtani ezen az eseményen.

Az év kezdete biztató volt, hiszen boltz még nem játszhatott a Major-ön a csapattal, de így is sikerült az elődöntőig jutni. Ott is csak a későbbi győztes Cloud9 állította meg őket, 2-1-es összesítéssel, majd a Summiton is sikerült összehozni egy harmadik helyezést. De ezután viszont elkezdődtek a komoly problémák.

A csapat az új felállással az utolsók között végzett a StarSeriesen, szintúgy az IEM Katowicén, valamint a WESG-en is csúnyán leszerepelt a brazil gárda.

Következett az, amire már sokan számíthattak, de nem gondoltuk volna, hogy tényleg elérkezik: TACO, aki több mint két évig a csapat oszlopos tagja volt, kilépett. Mint később kiderült, nem kirúgták, maga döntött így, nem érezte már jól magát a csapatban. Valamint úgy gondolta, a teamnek miatta nem megy igazán jól, és neki is váltásra lenne szüksége, hogy visszanyerje az igazi formáját.

A váltás abból a szempontból indokolt volt, hogy a csapat soha nem látott mélységekben van, (2015-ben voltak ennyire lent a ranglistán, de akkor nem zuhantak lefelé, hanem még a feltörés stádiuma tartott) március közepe-vége óta a ranglista 7.-8. helyén vannak, és jelenleg teljesen reális ez a besorolás. TACO helyére a Cloud9-ból kivált, fiatal és ambiciózus játékos, Stewie érkezett.
Teljesen beleillik az SK stílusába, és TACO hamis support szerepét leváltva még egy, igazi sztárjátékos társul mostantól coldzera mellé, legalább is ezt hihettük volna első ránézésre.

De ezzel a választással végül csak a baj jött. A világ legjobb játékosát in-game leaderré tették, szintén az egyik legjobb in-game leader pedig sima AWP-s szerepre váltott. Ezek után drasztikus mélyrepülést láthattunk az SK-nál, jó kérdés, hogy ez a váltás mire volt jó? Eddig úgy tűnik, semmire. A kérdés tehát az, Stewie fel tud-e nőni a feladathoz, hogy a világ legjobb csapatának első embere legyen, coldzera hasznos lesz-e irányítóként? Valamint FalleN fog-e hasznosabban játszani olyan mértékben, hogy ezek a swapek végül a brazil csapatot vissza ültessék a világ trónjára, vagy komoly beavatkozásokra legyen szükség újfent.

Akire érdemes lesz figyelni: Fogalmunk sincs, kit kellene kiemelnünk, mert coldzera és FalleN gyengélkedik, Stewie-nak pedig még teljesen új minden. Szóval maradjunk fernél, ő még talán stabil.

4. Ninjas in Pyjamas

Utolsó meglepetéscsapatként a NiP-et is muszáj megemlítenünk. Az idei év eddig nem alakul túl jól nekik, másfél éve nem sikerült kijutniuk Major eseményre, és ez a januárira is igaz. A Summiton hátul végeztek, az IEM Sydneyre nem sikerült kvalifikálni, az IEM Katowicén és a DH Masters Marseillen pedig szintén nem sikerült maradandót alkotni.

Ezek ellenére úgy gondolom, ha találkoznak bizonyos faktorok, akkor a NiP maradandót alkothat ezen a tornán.

Hogy mik is ezek? Dennisnek meg kell húzni a váratlant, és váltani. Azért hozták, hogy új stílust, új felfogást találjon ki a csapatnak, ennek ellenére a régi köröket erőltetik, amik nem igazán mennek. Nem próbálják kizónázni az ellenfelet, a körök nagy részében kivárnak, az utolsó 20-30 másodpercben elindulnak, és ha egy fragváltás már balul sül el, a kör elment, de lehet, hogy ezzel együtt még jó pár is.

Szóval, amik a csapat nyerő tényezői lehetnek: dennis új stratégiái támadó oldalon, draken ne csak körökig, egy-két mapig, hanem konzisztensen legyen erős, GTR fogadja el, hogy ez már nem 2014-2015, ha az első 3-7 golyóból nem hal az ellenfél el kell engedni, és rámenni a fejlövésre. REZ és f0rest hozza a kötelezőt, ha ők tartják a szintet, a többiek pedig ezekben feljavulnak az eseményre, akkor szerintem a döntő sem kizárt.

Akire érdemes lesz figyelni: dennis a pisztolykirály, aki egy körrel rögtön hármat szokott hozni csapatának.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sLe9x5wxpuk]

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva