Counter Strike

Összefoglaltuk miért kering rengeteg “jogtalan ban” a magyar közösségen belül


Sokan úgy vélik, a VACnet válogatás nélkül banol mindenkit, akár ártatlanokat is. Erről azonban szó sincs, maximum nem mai a történet.

A magyar CS:GO csoportok újabban tele vannak olyannak emberekkel, akik elmondásuk szerint jogtalanul kaptak bant az elmúlt napokban.

A VACnet mostani tisztogató hullám alatt valóban tömegével hullanak az emberek, de a Valve elmondása szerint jogtalanul senkit sem banolnak.

 

Az új VACnet ugyanis nem csak a jelenre koncentrál, hanem visszamenőleg is vizsgálja az adott profilt. És bármi csalással kapcsolatba hozható elemet érzékel, egyből odacsap.

Akár több hetes vagy hónapos kihagyás sem tudja megtéveszteni, az ismert videós Dan M például 3 hónap inaktivitás után kapott bant.

A jogtalannak tűnő, de igazából korábbi vétségek miatt kiosztott banokat két kategóriára bonthatjuk:

  • korábbi csalók, akik mostanra már felhagytak vele, például a VACnet fejlődésének hírére
  • korábbi segédprogramok használók, amiért korábban nem járt VAC, mostantól azonban fekete listára került

Az első kategória azt hiszen nem szorul különösebb magyarázatra. Aki korábban csalt, utólag is bőven megérdemli az eltiltást. A játékfájlokból és a profilhoz kapcsolódó adatokból a VACnet visszamenőleg megvizsgálja, mi történt ezen a PC-n és ezen az accounton a múltba, és ha csalásra utaló jelet talál kibanolja a játékost.

Ebben az esetben “jogtalannak” egyedül azt az esetet neveznénk, ha többen használnak egy profilt vagy számítógépet, és olyan felhasználó kap bant, aki tényleg nem csinál semmit. Ezzel azonban nincs mit kezdeni, ha a gép vagy profil fertőzött, a VACnet nem válogat.

A második kategória már nehezebb kérdés, hiszen ott egy fél éve letörölt Skinchanger vagy egy azóta szintén tiltólistán lévő program is gondolot okozhat. Senki nem tudja például, vajon az új VACnet banol-e a VibranceGUI miatt? A Valve mindig is figyelt rá, hogy ezeket az algoritmusokat ne adja ki, így csak találgatni lehet, mik azok a programok, amik banhoz vezethetnek, ha korábban fent voltak a gépen. Még akkor is, ha azóta törölték őket, a játékfájlokba és a gép memóriájában ugyanis biztosan nyomot hagytak.

Itt a “jogtalannak és érthetetlennek” tűnő banok sajnos száma végtelen lehet. Mivel senki nem tudja, milyen programok vannak a VACnet fekete listáján, bármilyen korábban letöltött, mostanra tilosnak minősített segédprogramért kaphatunk visszamenő bant.

Hogy ezek után mi a megoldás?

Aki soha nem használt semmilyen csalást és segédprogramot a játékhoz, az legyen teljesen nyugodt. Jogtalan banokat ugyanis nem oszt a VACnet. Aki viszont használt ilyeneket korábban, az maximum egy alapos nagytakarításban bízhat. De akár a gép újrainstallálásán is elgondolkozhat, hogy biztosan ne maradjon belőlük semmi.

És innentől semmi segédprogram, semmi cheat, mert a VACnet mindent lát!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva