PUBG

A kompetitív PUBG világa I. rész


Merüljünk bele egy kicsit jobban a kompetitív PUBG világába.

A kompetitív PUBG merőben eltér a sima pubtól, emiatt máshogy kell a játékhoz hozzáállni. Én magam is tapasztaltam, hogy milyen nehézkes átállni, nem csoda, hogy sokaknak nem jön be, ez egy teljesen más műfaj. Az utóbbi időben egyre több nemzetközi és hazai versenyt szerveznek, amiből látszik, hogy mekkora népszerűségnek örvend a játék. Sokan viszont csak ezeken a versenyeken találkoznak először a kompetitív világgal, most az ő dolgukat szerettük volna megkönnyíteni és pár tippet adni számukra.

Ehhez kértem segítségül Tethrys-t, aki már a játék kezdete óta benne van a kompetitív PUBG világában, kezdetben magyar, az utóbbi időben pedig nemzetközi csapatban láthattuk játszani.

Sn0w: A PUBG mennyiben változik meg kompetitív játék esetében? Itt mire kell leginkább ügyelni?

Tethrys: Amikor az ember egy kompetitív meccsen vesz részt a PUBG-ben, már az első percekben érzi a különbséget. Úgy tudnám legjobban megfogalmazni, olyan mint amikor például Overwatch-ban rankedet játszol Quick Play helyett, mert az egyszeri menüből indított meccsek ebben a játékban körülbelül egy Quick Play-nek felelnek meg, és igazi versenyszituációkra való felkészülésre nem igazán alkalmasak. Inkább csak bemelegítés és aim gyakorlásra jó ez. Továbbá az OW komppal ellentétben – hogy a példánál maradjak – a PUBG komp meccseken nincs jelen a random társ tényező és mivel ezek egy teljesen külön platformon mennek végbe, itt mindenki 100%-osan komolyan is veszi a játékot. Arra hogy mire kell legjobban ügyelni a válaszom talán az lenne, hogy sokkal magabiztosabban és konzisztensebben kell játszani, ugyanis ezeken a meccseken már főleg nem az átlag playerek vesznek részt, így a legapróbb hibákat is akár azonnal megbünteti egy ellenséges csapat.

Melyik a legjobb stratégia szerinted ? Itt akkor nem a legjobb loot a lényeg, mint pubon.

Véleményem szerint nincs olyan stratégia, amire azt lehetne mondani hogy “legjobb”. A csapatok játékstílusa nagyon sok mindentől függ, de talán amihez szinte minden komolyabb csapat tartja magát, az az, hogy egy vagy két helynél többre nem igazán ugranak, azt az 1-2 helyet próbálják minden esetben bevenni, ha kell insant odaugrással vagy járművekkel való megközelítéssel. A cél, hogy az adott helyet a lehető legtovább megtartsák, vagy már a kör elején elijeszteni egy másik csapatot azzal hogy a tudtukra adják, hogy ők akár tetszik akár nem ugyan oda fognak érkezni, és valószínűleg hamarabb. Továbbá vannak előre eltervezett felosztások, hogy egy adott területen belül ki hol kezd, ami például nálunk (Ezt lehet nem kéne elmondanom, de egye fene!) a leggyakoribb esetben a “2 ember Kameshki (1 északi, 1 déli része), 1 ember Stalber, 1 pedig a környező compoundok” taktikát foglalja magába.

Egy kompetitív meccsen a lootolás továbbra is fontos, viszont korántsem annyira, mint egy jó pozíció. Minél gyorsabban tud egy csapat egy rotationhöz (kör megközelítés) vagy akár egy compound megtartásához elegendő lootot összeszedni annál hamarabb képes egy jó pozíciót elfoglalni, vagy hamarabb elérni a kör szélét, ahol úgynevezett “gatekeep”elve meglephet és megölhet egy éppen a körbe igyekező csapatot, akik náluk lassabbak voltak. Szóval egy szó mint száz,

felesleges a város túlfelén ottfelejtett painkillerért visszaszaladni, ha csak nem létfontosságú, mert csak értékes másodperceket vesztesz vele.

Erre kitűnő példa a Rogue csapata, akik arról lettek híresek az utóbbi időben, hogy szinte minden meccsükben Militaryn kezdenek, és amennyiben a kör nem military szűkül, a fejenként kiosztott általában 2, max 3 épület kilootolása után független a lootjuktól azonnal indulnak is, így iszonyatosan gyors rotationöket képesek mutatni, így a kör akárhova szűkül, általában elegendő loottal pillanatok alatt képesek jó pozíciót felvenni.

A lényeg tehát, hogy az első kör szűküléséig meglegyünk a loottal, utána pedig a lehető legjobb pozit vegyük fel, igaz?

Nagyjából igen. Talán a legfontosabb, hogy ha a kör nem rajtunk van, arra próbáljunk meg törekedni hogy még a kör indulása előtt jóval képesek legyünk elindulni, hogy a kör ne okozzon nekünk sérülést, ezzel fogyasztva a booster készletünket. Ez a szituáció néha elkerülhetetlen, például ha már a korábban említett Kameshkiről kell a csapatnak átrotálnia mondjuk a Military szigetre hajóval, de ilyen esetekben ez belefér.

A lehető legjobb pozíció mindig a kör középpontja? Nem túl nagy a tumultus ott, ha elvigére mindenki így gondolkozik, akkor azért arra is kell számolni, hogy már ott várnak minket.

Ez talán az egyik legrosszabb tévhit, ami kering a közösségekben. A kör középpontja csak akkor a legjobb pozíció, ha tudjuk hogy 100%ig biztonságos és kb egyből a meccs kezdete körül fel tudjuk venni, mert minden csapat hasonlóan fog gondolkodni, ha rájuk szűkül az első kör, és az esetek nagy többségében egy 2 vagy 4 ember által őrzött compound majdhogynem bevehetetlen, néha persze vannak kivételek, de a jobb csapatok csak akkor alkalmaznak ilyesféle taktikát, ha már tényleg nincsen más lehetőség. Ha sajnos fortuna nem a mi oldalunkon van, és a pálya egyik feléből a másik felébe kell átautókáznunk, akkor a legjobb döntés talán mindig a kör szélén maradni, előre küldeni a scout (felderítő) emberünket lehetőleg egy két személyes motorral, hogy derítse fel a ridgeket és compoundokat, a minél biztonságosabb haladás érdekében és fokozatosan haladni befelé, tisztogatva az utunkat, vagy akár a kék kört is érintve átforogni a játéktér másik felére, ha az tűnik biztonságosabbnak. Amennyiben persze rajtunk van a kör, mindig igyekezni kell a kör közepét a lehető leggyorsabban elfoglalni, és lehetőleg nem csak egy compoundot, hanem akár 2-t vagy hármat is, annak függvényében hogy például egy házcsoportot mennyire tud egyedül megvédeni egy ember. Minél több compound áll a rendelkezésünkre, annál jobban tudjunk kontrollálni a játékterek, és annál kevesebb teret és esélyt hagyunk a többi csapatnak. Illetve azt is fontos megemlíteni, hogy a kör közepe taktika sokszor azért is nem kifizetődő, mert a játékban még mindig jelen van az úgynevezett “hardshift” tényező, ami lényegében azt jelenti hogy a kör nem a szó szoros értelmében szűkül, hanem közel az egy negyede ugyan ott marad, ahol volt.

Tehát akkor gyakorlatilag itt nem arról szól a játék, hogy minél jobban kempeljünk be egy-egy épületet, hanem arról, hogy lehetőség szerint minél több területet tartsunk meg. Nem sokkal kockázatosabb ez a területfoglalós taktika?

Ez eléggé szituáció és terepfüggő. Vannak olyan esetek ahol a ridge-eken történő játék kifizetődőbb lehet,

ez nagyon jellemző például Miramarra, ahol sokszor az épületeket puszták veszik körül, amit elhagyni igazán nehéz anélkül hogy kiszedjenek minket.

A hangsúly inkább azon van, hogy a rendelkezésünkre álló területet minél jobban ki tudjuk használni, minél jobban lecsökkentsük annak az esélyét hogy valahonnan meglepjenek bennünket, és minél több információt szerezzünk a körülöttünk lévő játéktérről, és persze az ellenfelekről. A tudás hatalom, különösen ebben a játékban, ezért is van olyan nagy szerepe egy csapaton belül a scoutoknak. Kockázatos e? Talán. Nézőpont kérdése. Nyilván biztonságosabb ülni egy házban, és várni hogy hova szűkül a következő kör, viszont így elesünk az esetleges kill lopásokról, vagy autók robbantásáról, de főleg attól, hogy ne érjenek meglepetések a következő körben, ugyan is így fogalmunk sincs hogy mi az éppen fennálló helyzete a játéktérnek.

Említetted a scoutokat, itt milyen role-okat különítünk el, illetve mik az ő szerepük?

Igen, az egyik legfontosabb eleme egy jól működő csapatnak, hogy mindenki tudja a rolejához kapcsolódó feladatait. Itt nem olyan roleokra kell gondolni mint például egy moba játékban egy support karakter, hogy itt valaki csak a first aideket cipeli és semmit nem csinál Ennél kicsit egyszerűbbek, de legalább annyira fontosak a roleok.

Alapjában véve általában 4 különböző role van, de ezek közül 3 elég gyakran keveredik, főleg annak függvényében hogy a csapat kit veszít el a játék közben.

A csapat legfontosabb tagja kétség nélkül az IGL, azaz az ingame leader. Ő vezeti a csapatot, és mindig az övé az utolsó szó. Az ő utasításait a csapatnak feltételek nélkül kell követnie (legyen ez loot, mozgás, helyezkedés, lényegében minden) annak érdekében hogy a csapat ne essen szét, és ne legyen csapaton belüli vita. A három másik role a Sniper, a Scout, illete a Flanker. A sniper értelemszerűen az az ember, aki főleg a mid és long range fightokra van specializálódva, és előnyt élvez a sniperek és a scopeok esetén, azaz például ha bárki talál egy Kar-t és a Snipernek még nincs, automatikusan hozzá kerül.

Nagyon nagy előnyt jelent egy esetleges fightban, ha egy jó letámadást hátulról támogat egy magabiztos sniper egy 8X-szel ellátott Kar98-cal. Ezt a rolet egyébként a csapatunkban én töltöm be. A flanker role nem túl bonyolult, az ő feladata hogy egy esetleges fightban amíg az igl és a scout szemből, míg a sniper lehetőleg hátulról próbál sebzést osztani, ő feltűnés mentesen próbál az ellenfél csapatának az oldalába kerülni, ezzel meglepve őket. A scout talán a legfontosabb role az IGL után. Ő az akit a csapat megpróbál minél hamarabb ellátni egy kétszemélyes motorral, mivel ő az, aki a motorja és egy távcső segítségével előre megy, és felderíti az adott területeket, körülmotorozik egy compoundot, hogy esetleg lőnek e rá vagy tiszta e a terep. A scoutoknál fontos dolog, hogy a lehető legkevesebb dolgot vigyék magukkal scoutolás közben, hiszen a valószínűsége hogy ő meghal, és elveszti a cuccait sokkal nagyobb mint a többiek esetében.

Ezek a roleok persze nincsenek kőbe vésve, úgyhogy ezek eltérőek lehetnek csapatoknál, de amit én most felvázoltam, az talán a leggyakoribb változat, és mi is ezt használjuk. Komolyabban abba hogy mikor melyik játékos milyen rolet vesz át, szerintem felesleges belemenni, hiszen ez nagyon szituáció és csapat függő.

 

A cikksorozat következő része jövőhétre várható, tartsatok velünk a továbbiakban is!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva