PUBG

Még a szervereken is spórol a PUBG Corp.? Leteszteltük!


Tényleg ennyire kell a profit?

A játék kezdete óta szidják a felhasználós a PUBG szervereit, tegyük hozzá, nem jogtalanul. Eleinte a nevetségesen alacsony (az első percekben akár 7-8!) tickrate sem tett jót a megítélésnek, ezt szerencsére a fejlesztők folyamatosan feljebb tornászták az elmúlt hónapokban.

A 14. frissítéssel már a 60 csomag / másodperc sem elképzelhetetlen a játék vége felé, de sajnos de-sync terén még mindig van mit javítani.

Az Amazon szerverei

A szerverek

A játék, legalábbis a PC-s verziója a pletykákkal ellentétben még mindig az Amazon AWS szolgáltatását használja. Hiába a szoros együttműködés a Microsofttal, még mindig nem kerültek át a PC-s szerverek a redmondi cég ‘Azure’ nevű szolgáltatására. Feltehetőleg egy ideig még nem is fognak, hiába várja mindenki attól a megváltást.

Akkor most hova is csatlakozik a játékunk?

Az Amazonnak a bejegyzés írásának időpontjában négy helyen vannak szerverei:

  • Frankfurt (eu-central-1)
  • London (eu-west-2)
  • Írország (eu-west-1)
  • Párizs (eu-west-3)

Az utóbbi pár napban teszteket végeztem a játékban, több mint 50 meccsbe csatlakoztam be és folyamatosan figyeltem vajon melyik AWS régióba dob be. Ehhez a Windows Erőforrás-figyelőjét és a tickMeter alkalmazást használtam.

A szomorú igazság sajnos az volt, hogy kivétel nélkül az ír szerverekre csatlakozott a játék (májusban volt, hogy éles szerveren is eu-central1 régióba dobott be, így feltehetőleg léteznek frankfurti PUBG szerverek, de nagyon-nagyon elenyésző számban.):

Miért is baj ez?

A magyar felhasználók többségének a frankfurti szerverek lennének a legmegfelelőbbek routing és ping szempontból is. PUBG ping tester oldalakon magad is letesztelheted mekkora különbség van az írországi és a frankfurti központok pingje között. Nálam a 25 ms differencia sem volt ritka.

Miért is rossz ez nekünk? Egyszerű matek: ha két magyar játékos találkozik a játékban, akkor egy egy átlagos internetkapcsolattal rendelkező ellenfelek között kb. 140-150 ms lesz a válaszidő különbség(Játékos 1 – Szerver – Játékos 2). Frankfurti szervereken ez akár fele ennyi is lehetne ideális esetben. 

Az ok

Nem kell túlgondolnunk a dolgot…Az AWS árazásait elnézve az írországi szerverek a legolcsóbbak Európában. Első ránézésre nagyon elhanyagolható különbségek vannak a szerverek árazásaiban, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy rengeteg felhasználót kell kiszolgálniuk azoknak a szervereknek.

Napi “fun”-fact: a Test Servereket a frankfurti AWS szolgálja ki.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva