Fortnite

Teszt: Megéri feltenni a legújabb Nvidia drivert a Fortnite és a PUBG miatt?


Megnéztük, hogy mire képes a legújabb Nvidia driver.

A tegnapi napon az Nvidia kiadta a legújabb “Game Ready” 398.82 WHQL driverét, ami főként a WoW új kiegészítőjére fókuszált, ám volt benne egy sor, amire a battle royale stílusú játékok kedvelői egyből felkapták a fejüket:

{Unreal Engine 4]: Resource creation leak occurs in the driver when running Unreal Engine 4 games.

Tehát a korábbi driverek esetén az Unreal Engine 4 motorral ellátott játékokkal belefuthattunk abba a hibába, hogy egyszerűen elfogy az erőforrás, elég kellemetlen, így hosszabb játékok esetén nem kell attól tartanunk, hogy jobban fog droppolni az fps. Igen ám, csak a fórumokon is felütötte a fejét a “sokkal jobb lett az fps az új driver óta” jelenség és egyre többen írták mind Fortnite, mind pedig PUBG oldalon, ezért utánajártunk, hogy tényleg javult-e a helyzet az fps terén.

A tesztkonfiguráció

  • Processzor: Intel Core i5-8400 @Fix 3,8 GHz
  • Hűtő: ALPENFÖHN Matterhorn Pure Edition
  • Videókártya: Gainward GeForce GTX 1060 6GB Phoenix Edition
  • Alaplap: ASRock B360M Pro4
  • Táp: FSP Aurum Gold 600W
  • Memória: 1x8GB CRUCIAL 8GB Ballistix Sport LT DDR4 2666MHz CL16
  • SSD: Intel 320 80 GB
  • Oprendszer: Microsoft Windows 10
  • Régebbi driver: 398.11 – WHQL
  • Újabb driver: 398.82 – WHQL

Mindkét játék esetében egy korábbi mérkőzés demóját néztem vissza, így azonos körülmények között zajlott a teszt.

PUBG

A teszt során használt beállítások

Itt egy rendkívül mozgalmas jelenetet választottam, amiben a végjátékban 3 csapat között hajtottam motorral, a vizes várostól délre lévő dombokról lefelé jövet, nagy nehezen túlélve a találkozást, majd egy kis harcot követően és némi úszást követően sikerült megnyerni a meccset is, szóval ez a teszt igencsak megterhelte a gépet.

 

Az játék fps grafikonja a régebbi driverrel

Egyesek szerint stabilabb az fps az új driverrel, ezért annak is utána néztünk, hogy javultak-e a minimum fps-ek, illetve tapasztalhatóak-e kisebb kilengések az fps terén.

Az játék fps grafikonja az újabb driverrel

Mint láthatjátok nagyjából semmi változás nem történt, a kapott grafikon szinte 1:1-ben megegyezik a korábbival, szóval sajnos nem tapasztaltunk stabilabb fps számot, bár igazából eredetileg sem volt probléma a stabilitással.

 Minimum fpsMaximum fpsÁtlag fps
PUBG a friss driverrel528574
PUBG a régebbi driverrel548472

A friss driver valóban hozott egy kis pluszt átlag és maximum fps tekintetében, viszont ugyan ennyit bukunk a minimum fps-en. Nem igazán lehet azt mondani erre, hogy sokkal jobb lett, mint korábban. Kár sokat várni, csak a PUBG miatt nem biztos, hogy megéri feltenni az új drivert.

Fortnite

A teszt során használt beállítások

A Fortnite esetében pedig a népszerű Tilted Towerre ugrottam, ahol egy 1v1v1 szituációban találtam magam, bőven volt építés, lövöldözés, szóval ez sem kímélte a gép erőforrásait.

Az játék fps grafikonja a régebbi driverrel
Az játék fps grafikonja az újabb driverrel

A grafikonon is látszik, hogy mikrolagot egyáltalán nem tapasztaltam a visszajátszás során, az újabb driverrel pedig az fps dropok is sokkal kevésbé voltak zavaróak, viszont a régebbi driver esetén konstansabb fps-t kaptunk. Ördögi egy kör ez, de az újabb driverrel láthatóan jóval több fps-t értünk el.

 Minimum fpsMaximum fpsÁtlag fps
A Fortnite a friss driverrel160362315
A Fortnite a régebbi driverrel179317276

A friss driverrel a minimum fps egy kicsit rosszabb volt, de a jóval magasabb átlag fps kárpótolt mindezért. Az újabb driver ajándékba +39 átlag fps-t hozott, ez meglehetősen jó eredmény ahhoz képest, hogy kizárólag csak az Nvidia optimalizált, az Epic pedig nem nyúlt hozzá a játékhoz egyáltalán. Aki főként a Fortnite-tal tolja, annak tehát egyértelműen megéri feltenni az új drivert, amit az Nvidia oldalán találtok.

Érdekes, hogy míg ugyan az mindkét játék alapja, addig az egyiknél szinte semmi különbség nem volt, a másiknál viszont jókora pluszt hozott, mindezt ingyen. Természetesen nagyban függ az adott konfigurációtól, hogy mennyi plusz fps-t fog hozni az új driver.

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva