League of Legends

Botrány: több egykori női dolgozó is nőgyűlölettel és szexuális zaklatással vádolja a Riot Gamest


A Kotaku újságírója, Cecilia D'Anastasio egy volt dolgozóval készített tényfeltáró interjút, azóta több tucat nő is csatlakozott a vádlók táborához.

Cecilia D’Anastasio több ezer szavas, brutál részletes cikke a férfiak és nők eltérő megítélésén keresztül a nőkkel való minősíthetetlen bánásmódon át egészen a szexuális zaklatás témaköréig vizsgálta a Riot Games női dolgozóinak helyzetét.

Az elmondások szerint már a felvételi procedúra megaláztatásaival kezdődik. A női jelentkezőknek általában árral szemben kell megküzdeniük egy-egy pozícióért, sokszor már az elején látszik, mennyire nem akarják felvenni őket.

Túl érzelmes, idegesítő, túlságosan motivált.

Csak néhány azokból az indokokból, amikre hivatkozva nőket rúgtak ki a felvételiről. De ha ez nem elég, akkor oda nem illő gamer kérdésekkel faggatják, vagy éppen olyan zavarba ejtő nyitásokkal indítanak: “Mekkora az e-péniszed?”.

De az igazi kihívások csak akkor jönnek, ha valaki tényleg bekerül. Az előléptetéseket náluk alkalmatlanabb férfiak kapják, megbüntetik őket ha kiállnak a meetingen saját ötletük mellett, tisztára mint a középkorban.

Emellett pedig ott van még a mindennapokat átitató “tesó kultúra” is a cégnél. A férfiak egymás között totálisan úgy viselkednek, mintha a nők csak valami használati tárgyak lennének. A tipikus, sztereotípiákból ismert nőgyűlölő alfahímek viselkedési mintáit vonultatják fel. Ez persze tovább erősíti a nemek közötti megkülönböztetést, mintha valami amarikai filmekből ismert diákszöveteség lenne. A munkahelyi “ugratások” a nemiszervekről szóló fényképek küldözgetésétől az egészen frusztráló zaklatásig terjed.

Fenékpaskolás, tapizás és erőszakolás, a zaklatás szinte minden fokozata megtalálható az elbeszélések között. Az egykori Riot alkalmazott nők szerint az egyetlen módja az érvényesülésnek ha a nő feladja nőiességét és karrierista férfiként kezd viselkedni. Persze nem túl hangosan, nehogy szúrja valakinek a szemét.

A tényfeltáró nyomozás és rengeteg egykori sztori felszínre kerülése után a Riot kénytelen volt válaszolni a vádakra.

“Ez a cikk rávilágított azokra a területekre, ahol nem sikerült saját értékeinkhez felnőnünk. Ezt pedig a Riot nem engedheti meg magának. Az elmondott példákkal kapcsolatban azonnali intézkedéseket teszünk, mélyre ásunk hogy kijavítsuk a dolgokat. A Riotnál fontos, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon a munkának, fejlődhessen és kiteljesíthesse a benne rejlő potenciált. Akik cégen belül ugyanazt csinálják, ugyanazt várjuk is el tőlük. A negatív megkülönböztetés nem a mi asztalunk, ha ilyet tapasztalunk, záró toleranciát tanúsítunk vele szemben. Nálunk nem lehet diszkrimináció, zaklatás, szívatás és toxikus hangulat.”

A vádak és a cég általi sablonnyilatkozat tehát szöges ellentétben áll egymással. Ez a meccs még nincs lejátszva.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva