Gaming

Újabb figyelmeztetés a szülőknek: Európában is rákerülnek a mikrotranzakciók a játékok dobozaira


A PEGI követi az ESRB példáját.

A játékon belüli vásárlások, az úgynevezett mikrotranzakciók ma már mindennapossá váltak a gaming iparágban – olyannyira igaz ez, hogy a játékosok többségének mostanra végképp elege is lett belőlük, így egyre több fejlesztő és kiadó fordul el ettől a megoldástól (vagy éppen mérsékli a használatát).

A mikrotranzakciók legfőbb veszélye az, hogy olyanok is hozzáférhetnek, akiknek nem feltétlenül lenne szabad: leginkább a fiatalkorúakról van szó, akiknek ha nem korlátozzák a szülők a költekezését, akkor komoly baj is történhet – sajnos nem egy példát láttunk már erre a múltban. Nem véletlen, hogy az amerikai korhatár-besorolásért felelős ESRB pár hónapja úgy döntött: felteszi a játékok dobozaira az ezzel kapcsolatos figyelmeztetést.

Úgy tűnik, hogy a megoldás az európai régió korhatár-besorolásáért felelős szervezetnek, a PEGI-nek is megtetszett, bejelentették ugyanis, hogy ők is ráteszik a játékok dobozaira a figyelmeztetést. Maga a jelölés egyébként nem újdonság: a csak digitális formában kapható címeknél már korábban is alkalmazták, hamarosan azonban már a boltban is találkozhatnak majd vele a szülők. Az alábbi cimke lesz megtalálható a dobozokon:

Kép: PEGI

“Felhívni a szülők figyelmét arra, hogy léteznek opcionális játékon belüli vásárlási lehetőségek egy nagyon fontos első lépés. A PEGI mostantól már a vásárlás helyén is elérhetővé teszi ezt az információt, így a szülők dönthetnek arról, hogy szeretnék-e monitorozni és/vagy korlátozni a gyerekük költekezését, és ha igen, hogyan” – mondta Simon Little, a PEGI ügyvezetője.

A PEGI tervei szerint a jelölés karácsonyra már ott lesz az érintett játékok dobozain.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva