Tech

Kiszúrt az olcsóbb kártyákkal az Nvidia – Tiltják a gyári OC-t


Az Nvidia rájött, hogy hogyan szerezhet még nagyobb profitot "ingyen".

A Techpowerup fejlesztői csapata érdekes dologra figyelt fel, miközben az RTX kártyák támogatását integrálták a GPU-Z monitorozó programba. Ugyanis az eddigiektől szokatlan módon az egyedi device ID azonosítóból nem egy, hanem két verzióra bukkantak. Ez azt jelenti, hogy az Nvidia megkülönbözteti a GPU-t még típuson belül is. Az Nvidia az egyik chipen engedélyezi a gyári tuningot, míg a másikon pedig tiltja azt, ezzel megakadályozva, hogy az olcsóbb kártyákat gyárilag tuningolhassa a gyártó.

Ezt a feltételezést egy gyártó partner meg is erősítette, illetve azt is hozzátették, hogy ettől függetlenül manuálisan tuningolhatjuk az olcsóbb verziós -300 Turing chipeket, csupán a gyártóknak tiltja az Nvidia az órajelemelést. A gyártó a minőség szerint osztályozza a chipeket, a  jobb potenciállal rendelkező -300-A chipek ennek megfelelően drágábban lesznek kaphatóak, de természetesen jobb tuningpotenciállal, illetve jobb fogyasztással is rendelkeznek.

Korábban nem volt ilyesfajta szegregáció, egyszerűen az összes GTX 1080 Ti 1B06 chippel rendelkezett, viszont a Titan Xp, ami annak ellenére, hogy ugyan ezt az 1080 Ti-ban is megtalálható GPU-t kapta, már 1B02 ID-jű chippel rendelkezett.

Forrás: Techpowerup

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva