Counter Strike

Nézzük, mit tudnak az új RTX-ek! Megéri beruházni rájuk?


Nézzük meg, mire képesek az Nvidia új kártyái a játékok alatt.

Az Nvidia új zászlóshajóinak a tesztjeiről végre lekerült az embargó és ezáltal megtudtuk, hogy mennyire teljesít jól az új generáció. Az előzetesen kiszivárgott eredmények után sokan nem lepődtek meg, de aki csak az Nvidia prezentációban mutatott 8-szoros teljesítménytöbbletet várta, az biztosan csalódott, ugyanis az maximum a Ray Tracing technológia mellett valósulhat meg bizonyos esetekben, amivel egyelőre még nem találkoztunk.

Az új referenciahűtés | Forrás: PCGamer

Egyszerű átlagos játékosoknak viszont marad az, amit látunk a játékokban, ott pedig még a dupla teljesítmény sincs meg, de nézzük sorjába, hogy a népszerűbb játékok alatt mire képesek az újonnan érkezett kártyák.

PUBG

A kártyák teljesítménye a PUBG alatt |Forrás: PCGamer

Sajnos a PUBG alatt kevés oldal tesztelte az új kártyákat. A PUBG-ban FullHD alatt gyakorlatilag nem tudott többet az RTX 2080 Ti, mint az elődje ultrán beállítások mellett. 1440p-ben viszont már közel 40 %-ot, 4K-ban pedig 28%-ot vert a 2080 Ti az 1080 Ti-ra.

A FullHD teljesítménye nem valami impozáns | Forrás: PCGamer

A probléma az egésszel, hogy a hardcore játékosok még mindig FullHD felbontáson, vagy ez alatt játszanak, így nekik egyáltalán nem adott ezúttal pluszt a 2080 Ti. Ha viszont FullHD felé magyünk, egyből más lesz a helyzet.

CS:GO

A kártyák teljesítménye a CS:GO alatt |Forrás: PCLab

A Counter-Strike-nál pontosan ugyan az a helyzet, mint a PUBG esetén láthattuk. 4K esetén már tud némi pluszt felmutatni a 2080 Ti az elődjéhez képest, de FullHD és 1440p mellett pontosan ugyan azt tudja a kártya, mint az elődje. Sajnos ezúttal is maximum beállítások mellett készült a teszt, szóval nem igazán tükrözi az átlagos beállítások mellett kapott fps-eket, de azt láthatjuk, hogy ezen a szinten a videókártya már nem sokat nyom a latba a CS:GO esetén.

Battlefield 1

A kártyák teljesítménye a BF 1 alatt |Forrás: TPU

A Battlefield V sajnos még nem jelent meg, így a BF 1-ben lehet csupán összevetni a kártyákat, itt még nincs Ray Tracing, de a motor nem sokat változott. Óriási különbségről itt sem beszélhetünk.

GTA V

A kártyák teljesítménye a GTA V alatt |Forrás: TPU

A Grand Theft Auto legújabb részének PC-s változata lassan már három és fél éve a piacon van, de még mindig hihetetlen népszerűségnek örvend. Elég érdekes volt itt is látni, hogy a 2080 Ti gyakorlatilag semmilyen pluszt nem tud felmutatni FullHD alatt, de azt 1440p-s teljesítménye legalább egy kicsit odavert az 1080 Ti-nak. Nyilván egy régi motor, ami DX11 fut ráadásul, de nem erre számítottunk.

Összegzés

4K esetében valóban van előnye az RTX 2080 Ti-nak, főleg minimum fps-ben, de azért olyan túl nagyott nem rakott az 1080 Ti-ra, hogy azonnal a boltba kellene rohannunk érte. A 2080 pedig nagyjából pont arra képes, mint az 1080 Ti, csak drágábban. Ha kell a 60 fps 4k-ban, akkor nincs választásunk, az RTX 2080 Ti-t kell választani, feltéve ha nem vagyunk hajlandóak levenni a részletességből, ha pedig hajlandóak vagyunk, akkor a GTX 1080 Ti is bőven megállja a helyét.

A FullHD esetén szintén van némi előnye az RTX 2080 Ti-nak, de ez mindössze 15 % az átlag fps-ben. Az igazság az, hogy a 144 Hz-es monitorok mellé az 1080 Ti is bőven megteszi, ráadásul jóval olcsóbban. Az RTX 2080 pedig itt is a GTX 2080 Ti szintjén teljesített, szóval itt is ugyan azt tudja, csak drágábban.

Az ár/érték mutató nagyon gyengére sikerült | Forrás: TPU

Megéri megvenni az RTX-eket?

Ha szigorúan játékra kell és számításba vesszük az ár/érték arányt, akkor az egyértelműen nem a válasz. Sajnos sokkal kevesebbet tud a kártya, mint amit vártunk tőle. 20-25 %-os teljesítménytöbbletre képes átlagosan, mint a GTX 1080 Ti, ezért pedig 120 ezer forinttal többet kér a cég. Ettől sokkal többet vártunk, de egyelőre még nem érkezett meg az ígért játékokhoz a DLSS támogatás, ami még azért javíthat a helyzeten. FullHD-ra teljes pazarlás a kártya, oda egy 1080 Ti is bőven elegendő, akit viszont nem érdekli az ára és a legerősebb kártyára vágyik, az válassza nyugodtan a 2080 Ti-t, ennél erősebb kártya ugyanis jelenleg nincs a piacon, de más érvet nem tudunk jelenleg felhozni mellette. A Ray Tracingből sokat még nem láttunk, de remélhetőleg idővel ez is el fog terjedni. Amire ott lesz minden játékban, addigra viszont a következő generáció is megjelenik remélhetőleg, addigra pedig a gyártási nehézségek is megszűnnek és jöhet a nagyobb teljesítmény a 7-8 nanométeres csíkszélességen.

Nvidia, mi többet vártunk

Forrás: Techpowerup, PCGamer, Pclab

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva