Tech

Az 5 legjobb SSD – Ha nem akarsz ráfázni!


5 kategória, más-más győztesekkel, reméljük mindenki megtalálja a maga SSD-jét!

Az utóbbi időben már olyan nevetségesen olcsón dobálják az SSD-ket utánunk, viszont ezek között vannak nagyon rossz termékek is, amelyek alacsony írási/olvasási sebességgel rendelkeznek, illetve hamar meghalnak. A kedvező ár mellett emiatt a korábbiaknál sokkal jobban oda kell figyelnünk a vásárláskor.  Napjainkban a legelterjedtebbek az MLC és a TLC alapú SSD-k, annak ellenére, hogy a TLC az újabb, nem feltétlenül mindenben jobb.

Az élettartamban az MLC még mindig vezet elméletileg 50, de gyakorlatilag inkább 30-35 %-kal, a TLC előnye a magasabb teljesítmény, illetve az alacsonyabb ár. Válogathatunk a hagyományos SATA, az újabb M.2 és a PCI-E csatolófelületű variánsok között. Az M.2 előnye, hogy nem kell semmiféle kábel és az SSD szinte minimális helyet foglal a gépházban, de sebességben alapból nem gyorsabb, csak ha megfelelő vezérlővel (Pl: NVMe) látták el, de ezeknek az ára is jóval magasabb.

Az olcsók királya

Crucial BX500 – 3 év garancia

120 GB SATA3: 8 700 Ft | 240 GB SATA3: 14 700 Ft  | Teszt: TPU

Ha szűk a pénztárcánk, de azért egy SSD-t még be akarunk szorítani a gépbe, akkor a BX500 kiváló választás. Nem a legstrapabíróbb, sem a leggyorsabb, de az ára nevetségesen alacsony, ehhez képest pedig igencsak jól sikerült. TLC technológia, 3 év garanciával, szóval a sebessége egyáltalán nem rossz, 3 évig pedig biztosan el fog ketyegni, már csak a garancia miatt is.

Legjobb ár/érték arányú

CRUCIAL MX500 500 GB – 5 év garancia (a jobb helyeken!)

SATA3: 26 700 Ft | M.2: 27 000 Ft

A CRUCIAL meglehetősen népszerű azok körében, akik megbízható, de jó ár/érték aránnyal rendelkező SSD-re vágynak. A TLC technológia miatt nem a legidőtállóbb megoldás, de 4-5 évig nem kell aggódnunk miatta, ha nem írjuk tele persze. Hozza a kötelezőt, a játékok alatt kellően erős, a Windows-t is nyugodtan rábízhatjuk, nemhiába ajánlják ilyen bátran a tesztoldalak. Igény szerint választhatunk az M.2 és a SATA3 csatolófelületű verziói között, teljesítménybeli különbség nincs közöttük a hiedelmekkel ellentétben.

A gamerek kedvence

HyperX Fury 480 GB – 3 év garancia

SATA3: 34 000 Ft

A HyperX jó ideje a gamerek egyik kedvenc márkája, mivel a jó ár mellé, a minőséggel sem szoktak spórolni. a Fury az egyik legolcsóbb MLC technológiás SSD, szóval jó pár évig nem fog cserben hagyni bennünket. Az MLC technológia miatt némileg lassabb a TLC-s társainál, viszont ez játék közben egészen biztosan nem fog feltűnni, cserében pedig 50%-kal hosszabb életűek ezek a meghajtók elméletben, ez gyakorlatban olyan 35%-ot szokott jelenteni, szóval 5 évet átlagban simán kibírnak.

A 240 GB-osok királya

HyperX Savage 240 GB – 3 év garancia

SATA3: 24 000 Ft

Az előbb említett Fury-hoz hasonlóan ez is egy MLC technológiával felvértezett rendkívül tartós SSD, ami a Fury-nál is jobb, mivel fejlettebb Phison vezérlővel szerelték a gyárban, így a sebessége is jobb. Az MLC technológiának köszönhetően jó ideig nem kell új SSD után nézelődnünk, viszont sajnos a 480 GB-os verzióért igencsak zsebbe kell nyúlni, a 240-esek között viszont nagyon jó vételnek számít.

Durva terhelés mellé

Samsung 970 PRO 512 GB – 5 év garancia

M.2 PCIe: 60 000 Ft

Ha munkára használjuk az SSD-t és többet írunk az átlag napi 30-40 GB-nál, akkor bizony egy strapabíró termékre lesz szükségünk. A Samsung 970 PRO-ja pedig direkt az ilyen komolyabb terhelés mellé lett kitalálva, ennek megfelelően a sebessége is brutál gyors. Ennek megfelelően az árazása is erősre sikeredett, de a kategóriájához képest még nem is mondható vészesnek. Akinek kevés az 512 GB, az bátran viheti 140 ezerért az 1 TB-os verziót.

Az általunk felsorolt SSD-ken kívül természetesen rengeteg jó modell létezik, ám a fentieket választva biztosan nem nyúlhatunk mellé.

Kifejezetten nem ajánlott típusok:

Kingston: V100,V200, V300
OCZ: Vertex, Vertex Plus, Vertex Turbo, Vertex 2/3, Agility 3, Petrol
Kingfast SSD-k egyik típusa sem.

Forrás: Prohardver

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva