Counter Strike

Tisztázzuk most már véglegesen, milyen korhatár besorolásai van a CS:GO-nak!


A hivatalos PEGI és ESRB értékek fényében megnéztük, hány éves kortól ajánlott a játék.

Kezdjük a tőlünk messzebbi besorolással, az ESRB-vel. Az Entertainment Software Rating Board videojátékok és szórakoztató szoftverek korhatárait határozza meg Kanadában és az USA-ban.

Összesen 8 fajta besorolásuk létezik:

A CS:GO ezek közül az “M” kategóriát kapta, vagyis az “Értettek számára” besorolást. Ez egészen pontosan annyit jelent:

“Tartalmilag nem megfelelő 17 évesnél fiatalabbak számára. Káromkodás, erőszak, vér, szexuális téma vagy alkohol- és droghasználat van a játékban.”

Az ilyen besorolású játékokat 17 évesnél fiatalabb gyerekeknek, kizárólag szülői jelenlét mellett vagy szülői engedéllyel adják el.

Most jöjjön a PEGI, vagyis a Pan European Game Information, ami ugyanezt csinálja Európában. Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszer tehát egy elektronikus játékokhoz használt korhatár és tartalom besorolási rendszer Európában.

Összesen 5 fajta besorolásuk létezik, de használnak egyéb figyelmeztető jelzéseket is:

A CS:GO ezek közül a 18-as besorolást kapta. A PEGI 18 szerint:

“A játékban durva erőszak ábrázolása látható, céltalan gyilkolást és védtelen szereplők elleni erőszakot tartalmazhat.”

A 18-as besorolás mellett a CS:GO megkapta még külön az “erőszak” és az “online” figyelmeztetéseket is.

Ezenkívül létezik még egy harmadik besorolás is, melyet az extra szigorú német piacra találtak ki külön, az USK. A CS:GO természetesen itt is a 18 évnél idősebbek számára ajánlott kategóriába esik:

“Ezen játékokban lehetnek véres jelenetek és több erőszak is.”

Tisztán látható tehát, hogy bármelyik elektronikus játékokról szóló korhatár rendszert vesszük alapul, a CS:GO minimum egy 17+ játék. Európában még szigorúbb a helyzet, ott csak 18 éves kör fölött lenne játszható.

Azért csak lenne, mert online vásárlásnál ezek a számok és kategóriák sajnos már csak irányadó jelzőtáblák. A vásárláshoz nincs szükség iratokra vagy szülői engedélyre, csupán pénzre és már vehetjük is ami tetszik.

Amíg tehát nem megoldott a Steames vásárlásoknál az életkor hiteles bekérése, bármit mutathatnak ezek a kategóriák, a játék akkor is tele lesz 12 éves kis srácokkal.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva