Gaming

Most már tudományos tény: az akciójátékok növelhetik az agyunk szürkeállományát


Sőt, a kommunikációs készségekre is kihatnak. Úgy tűnik ennyit arról, hogy a lövöldözős játékoktól csak agresszívek leszünk.

A Kínai Elektronikai és Technikai Tudományok Egyeteme az Ausztrál Macquarie Egyetem egyesített erőivel érdekes tanulmányt produkált nemrég. Az eredményekről a Nature tartalmas cikkben számolt be, mely rávilágít a kutatás legfőbb eredményeire.

Ez számunkra azért kifejezetten érdekes, mert a kutatás fő hangsúlyát a videojátékok agystimuláló hatása kapta.

A kutatásban 27 “Action Video Game expert”, vagyis profi esportoló vett részt, valamint 30 amatőr videojátékos. Az amatőröket úgy választották ki, hogy sokkal kevesebbet játsszanak és gyengébb teljesítményük legyen a profiknál, a jó összehasonlíthatóság miatt. A profik között a térség számos LoL és Dota2 játékosa is megtalálható volt.

“A profi akció játékosok és amatőrök összehasonlításakor erősebb funkcionális kapcsolatot kapcsolatokat és nagyobb szürkeállományt fedeztünk fel az esportolók agyában.” – kommentálta az eredményeket a kutató csoport.

A hasonló agyterületek aktivitása mindkét csoportnál megmutatkozott, de a profiknál sokkal nagyobb mértékben. Sőt, előfordultak olyan agyi területek, melyeket kizárólag a profik használtak játék közben, az amatőröknél nem lépett működésbe.

A szürkeállomány, ahol az emberek közötti kapcsolatok és a beszédkészség is található, alapvetően irányítja az agyi működést. Az itt tapasztalt aktívabb működés, amit a kínai és ausztrál kutatók kimutattak, gyorsabb felfogókészséghez és magasabb intelligenciához vezet.

Hasonlóan tehát a sporthoz és a művészeti tevékenységekhez, immár az esportról is kimutatták, az agyi tevékenységekre gyakorolt kedvező hatás. Nem kell többé feleslegesen elpazarolt időként gondolni a PC vagy konzolok előtt töltött órákra, hiszen ugyanúgy megterhelő és fejlesztő gyakorlatnak számít. Ha nem is minden izomnak, az agyunknak biztosan!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva