Tech

Használt Piac: Van még helye a mostani játékok mellé egy használt GTX 680-nak?


Annak idején, mikor a Battlefield 3 megjelent, mindenki ilyen kártyát akart. Vajon van még benne erő 2019-ben?

Az elmúlt néhány hónapban nagyon izgalmas fordulatokat vett a gamer videokártya piac. Az RTX-ek megérkezésével egy hatalmas robbanást vártunk, mely bár megtörtént, az Nvidia nem éppen ilyen robbanásra számított. Az árakkal rendkívüli módon elszálló gyártó bajban van, nem tudja értékesíteni ugyanis a RTX kártyákat, és erre még a bányászat is rárakott egy lapáttal.

45%-ot vesztett az Nvidia: A bányászokat, Kínát és saját RTX-üket hibáztatják

Azonban nem csak az új, a használt piac is felélénkült az elmúlt időszak történései miatt.

A GTX 10-es kártyák (pláne a bányászatból kiesők) elárasztották a piacot, a szó legszorosabb értelmében hármasával vásárolhatunk például garancia nélkül GTX 1060-as kártyákat, de a 1070-ből, és a 1080-ból is bőven tudunk válogatni.

Képbe kerülhetnek azonban a korábbi architektúrák, például a 6. generációs GTX-ek, melynek az egyik vezére a 680-as kártya volt.

Persze, tudjuk, a 690 volt az igazi vadállat a 6-os szériában.

2012-ben járunk, a BF3 éppen csak megjelent, mindenki az állát keresi még mindig. De nem csak azt, hanem egy olyan vasat is, mely ki tudja hajtani a BF3 minden részletét, erre ugyanis a piacon lévő vasak nem igazán voltak képesek.

Erre betoppant a GTX 680 és letarolt mindent.

A kártya 1536 CUDA maggal és 2GB GDDR5-ös rammal van szerelve. Támogatja a DirectX 12-őt, a TXAA-t és az SLI-t is. Persze ezek manapság már nem tűnnek nagy dolognak, ne feledjük, egy 2012-es kártyáról beszélünk.

Persze a számok semmit sem mondanak, a kérdés: Mit tud a mai játékok alatt a GTX 680?

Forrás: techspot

A képen jól látható, hogy a GTX 680, bár már megkopott a fénye, még mindig állja a sarat a mai címek alatt is, természetesen 1080p-ben! A leadott teljesítménnyel annyira nincsen probléma, hogy egy friss GTX 1050 Ti-al szinte tökéletes megegyezik a teljesítménye, mely egy 2016-os, tehát 4 évvel újabb videokártya! Hiába a mindössze 2GB memória, így is felül tudja múlni a sima 1050-es kártyát, a HD 7950 Boost-ot és az RX 560-at is.

De megéri 2019-ben pénzt adni a GTX 680-ért?

Ez mindig nehéz kérdés. Nyilván ezer szempontból vizsgálhatjuk a dolgot és az sem mindegy, hogy milyen eszközök mellé költözne be a régi nagyágyú. Itthon elég nehéz a 680-as kártyához hozzájutni, azonban ha sikerül ajánlatot találni rá, 18-25 ezer forint körül mozog az áruk, garancia viszont már nyilván nincs ezekre a hardverekre. A GTX 1050 Ti (mely jelen helyzetben a rivális GPU) használtan 30-40 ezer forint körül tanyázik, néha még garanciával is előfordul. Innentől a kérdés már csak az, hogy számít-e a vásárlónak az a +10-15 ezer forint, mellyel drágább az újabb architektúrára épülő GTX 10-es kártya és a még élő garancia.

Ha fontos az ár lehető legalacsonyabban tartása, érdemes ránézni az eladó GTX 680-as videokártyákra.

Ha azonban hosszabb távra tervezünk, érdemes a 10-es széria mellett letennie a voksunkat, hiszen újabb tervezés, tovább is lesz támogatva a gyártó által, ez egészen biztos. Ti használtok otthon GTX 680-at, vagy hasonló korú / teljesítményű videokártyát? Ha igen, osszátok meg velünk a tapasztalataitokat, mennyire álják meg a helyüket ezek a vasak 2019-ben.

Magyar Xbox közösség: mindent a kedvenc konzolodról. Hasznos infók, tanácsok, adás-vétel, humor, dühöngő! Csatlakozz ITT

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva