Gaming

A Twitch elnöke szemléletes példákkal mutatta be, miért lesz hatalmas probléma az Article 13


Emmett Shear két teljesen egyszerű, ám annál megoldhatatlanabb esetet vázolt fel.

Az Article 13-ról állandó vita folyik a közösségen belül. Egyesek szerint semmi problémát nem okoz majd, mások szerint képes lehet tönkretenni a tartalomgyártás most ismert módjait. A törvény jelenleg még nem lépett hatályba, de a következő hetekben végleges döntés születhet róla.

Emmett Shear, a Twitch elnöke elárulta, miért lesz hatalmas probléma, ha tényleg elfogadják Európában az Article 13-at.

Aki esetleg lemaradt, az Article 13 egy új szerzői jogokat szabályozó irányelv lenne az EU-n belül. Az új szabály kötelezné a YouTube és Twitch típusú oldalakat, hogy csak jogtiszta és a jogtulajdonosok által direktben engedélyezett anyagok kerülhetnek képernyőre. Amennyiben ez nem történik meg, a céget vagy a tartalomgyártót is felelősségre vonhatják.

A Twitch elnöke két remek példát is mondott, amiért rendkívül problémás lesz mindez betartása:

“Tegyük fel, hogy a rendszer azonosít egy posztert a szobában, erről simán kérheti a használatához szükséges engedélyt.”

A legtöbb streamer szobájában találunk ilyeneket. Például kinagyított grafikák a játékból, amit streamel. Ilyen esetben máris repülhet a büntetés, ha az illusztráció gazdája nem adott engedélyt a jogtiszta használatra?

“Egy külső helyszínen felvett stream alatt valaki sétál az utcán. Beszűrődik egy zene a felvételbe, ahogy elhalad valami mellett, máris jöhet a büntetés?”

Teljesen életszerű szituáció, akár egy autóból, akár egy boltból behallatszik egy zene, a Twitch IRL streamereinek adásában. Erre is külön engedélyt kellene kérni a világhírű énekesek kiadójától?

Shear tehát nem is a mémektől tart leginkább, amit sokan veszélyben éreznek az Article 13 kapcsán. Sokkal inkább a véletlen felbukkanó esetektől tart, hiszen hozzáteszi:

“Az ilyen streameket egyből törölnünk kellene. Ez teljességgel lehetetlennek tűnik ennyi streamernél.”

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva