Gaming

2080 vagy 1080 Ti, de csak 80 FPS? Emiatt teljesítenek rosszul a méregdrága videokártyák


Egyesek évekig nem értették, mi lehet a baj a vadonatúj csúcsteljesítményű videokártyával.

A tanulságos esetet egy játékostársunk osztotta meg a közösséggel, aki maga jött rá a bosszantó apróságra. A kiindulóhelyzet egy tipikus probléma, amire rengeteg videokártya tulajdonos panaszkodni szokott.

Hiába a csúcsminőségű videokártya, egyszerűen alig van FPS-e játék közben.

“Mikor megvettem az új 2080-at a gépembe, lenyűgözött a teszteken látott teljesítménye. 1440p mellett is 120 FPS-t ígért Rainbow Six mellé, ám csalódottan tapasztaltam, hogy még 1080p mellett is csak 70 FPS-em van. Csak kíváncsiságból belenéztem az NVIDIA control panel rejtelmeibe, azon belül is a 3D beállításokra voltam kíváncsi.

Itt akadtam bele a Dynamic Super Resolution értékbe, vagyis a DSR factorba.

Ez a szám azt a felbontást jelöli, amit a GPU létrehoz, majd lecsökkenti azt a monitor méretére. A gép teljesítményét a DSR factor azzal a felbontással terheli, ami itt szerepel, nem azzal, ami végül a képernyőn megjelenik. Nálam ez a szám 3-szorosa volt a monitorom felbontásának. Vagyis a játék végig 3-szoros túlterheltség mellett futott.

Lecsökkentettem 1.2-szeresére, és csodák csodájára hirtelen 70 helyett 200-ra nőtt az FPS-em. Szóval aki nevetségesen alacsony teljesítményt tapasztal csúcsminőségű kártyájánál, ezzel kezdje a problémák elhárítását.”

A probléma persze nem csak NVIDIA mellett fordulhat elő. AMD-s kártyával DSR helyett Virtual Super Resolutiont (VSR) kell keresni a beállítások között. A visszajelzésekből ítélve rengeteg játékos járt eddig hasonló cipőben, akik most egyszerre mind megvilágosodtak.

Card

“Már lassan egy éve elégedetlen vagyok a 1070 Ti teljesítményével, naná hogy 4-szeresre volt állítva. Egyből plusz 70 FPS-em lett, életmentő volt, köszi”

Card

“Most már legalább értem, miért volt 80 FPS-em a 1080 Ti mellett, ezer hála!”

Card

“2 éve megvan a 1080, ami szintén a 4-szeresére volt állítva…”

Card

“Fogalmam sem volt róla, hogy létezik ez a beállítás, nagyon köszi!”

Card

“Hatalmas köszönet ezért!”

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva