Gaming

Mostantól tényleg eltűnnek a mémek? – Ilyen lesz a 13. cikkely a gyakorlatban


Minden infó, amit érdemes tudni az újonnan megszavazott törvényekről.

Kedden döntött az Európai Parlament, modernizálták a korábbi szerzői jogokkal kapcsolatos törvényeket és így hatályba lépett a 11. és a 13. cikkely, amelyen a tartalomgyártók és fogyasztók java része egyaránt felháborodott. A módosításokon mintegy 2 évig dolgoztak, a képviselők pedig fél évig vitáztak a szavazás előtt, de végül sikerült átvinni a parlamenten. A 11. cikkely a sajtót és a hírgyűjtő szolgáltatásokat érinti, a 13. cikkely pedig a tartalomgyártókat és a felhasználókat.

A tévhitekkel ellentétben nem csak bizonyos platformotokon kell majd ezekkel szembenézni, hanem az Európai Unióban elérhető összes weboldalnak szem előtt kell majd tartania az új törvényeket, tehát a YouTube, a Twitch, a Facebook, a Google és az összes népszerű weboldal érintett.

Mikortól él az új rendelet?

Nem kell pánikba esni, habár a döntés már megszületett, az Unió tagállamainak 2 év áll rendelkezésre, hogy a helyi jogszabályoknak megfelelően iktassák az új törvényeket. Valószínű, hogy hazánkban leghamarabb majd 2021-ben találkozhatunk az új jogi irányelvekkel.

Mit jelent a 13. cikkely pontosan?

A 13. cikkely váltotta ki a legnagyobb vitát, ami nem csoda, hiszen mostantól sokkal súlyosabban védik a szervek a szerzői jogokat. Korábban a feltöltőket terhelte a felelősség, ha valamilyen jogvédett tartalmat használtak fel, ám ezentúl közvetlenül a platform a felelős az összes feltöltött tartalomért. Ez azért problémás, mivel a YouTube-ra nagyjából 400 óra tartalom kerül fel percenként, így rendkívül nehézkes lesz ellenőrizni, hogy az adott videóban található-e jogvédett tartalom. Jogvédett tartalom alatt értjük mindazt, ami más szellemi terméke. Ezek felhasználásához minden esetben licencre van szükségünk.

A YouTube nem elégedett az új irányelvekkel | Forrás: YouTube

“Kettő kötelességük lesz a platformoknak:

az egyik az, hogy a felhasználóik által a rendszerben megosztott tartalmakra vonatkozóan kötelesek minden licencet beszerezni – ami a világ összes művét jelentheti –, a másik pedig, hogy kötelesek a legmagasabb iparági sztenderdeknek megfelelő szűrőrendszereket beszerezni, ami megakadályozhatja a jogsértést” – A szakember szerint mindez durván hangzik, de a valóságban ez másként fog működni.

“A most megszavazott irányelvben a legfontosabb, hogy ha valamilyen jogsértés történik, akkor azt nézi majd a “hatóság”, hogy az adott platform minden tőle telhetőt megtett-e ennek elkerülése érdekében. Ilyenkor három dolgot vizsgálnak majd meg:

megnézik, hogy minden tőle telhetőt megtett-e a platform a vonatkozó szerzői jogi engedélyek beszerzése érdekében,
megtett minden lépést annak érdekében, hogy a szerzői jogilag védett művek elérhetetlenek legyenek a platformon, valamint, hogy
elég gyorsan cselekedett-e a bejelentés után, hogy a tartalom lekerüljön az oldalról.
Ha ezt a hármat képes bizonyítani például a YouTube, akkor elkerülheti a felelősségre vonást is” – emelte ki Ormós Zoltán, internetjogász a hvg.hu-nak.

Az új határozat betartása leginkább a nagyvállalatok számára lesz nehézkes. Ugyanis azokra a tartalommegosztó szolgáltatásokra, amelyek kevesebb mint 3 éve vannak jelen az EU területén, és kevesebb mint 10 millió euró (kb. 3,1 milliárd forint) alatti a jövedelmük, azokra a szűrő algoritmus beszerzése nem vonatkozik. Nekik csak a licenc beszerzésére, valamint a gyors reagálásra kell odafigyelniük.

Mi az a 11. cikkely?

A 11. cikkely a híroldalakra és a hírgyűjtő szolgáltatásokra vonatkozik. Ez a cikkely engedélykötelessé teszi a vállatok számára, hogy külső médiatartalmakra építsenek szolgáltatásokat (Pl. Google News).

A Google prezentálta a 11. cikkelyt | Forrás: Google

A hírgyűjtő szolgáltatások ugyanis kizárólag más írók munkáit felhasználva tesznek szert bevételre, ám az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ezek a szolgáltatások az említett híroldalakra forgalmat is terelnek. Az újságcikk-részletek megosztása viszont nem ide, tehát hírrészletek megosztása továbbra sem jelenti majd a hírt kiadó vállalat jogainak megsértését.

Mi lesz a mémekkel?

Nyugalom, az idézetek, kritikák, paródiák, karikatúrák továbbra is engedélyezettek lesznek, tehát a mémek, gifek szabadon feltölthetőek és megoszthatóak lesznek a továbbiakban.

Mi a helyzet a streamekkel, végigjátszásokkal, gameplay-ekkel?

A Twitch minden tőlük telhetőt megtett azért, hogy felhívja a törvény súlyosságára a figyelmet, ami érthető, hiszen rengeteg plusz köröket kell majd futniuk a jövőben az új törvények miatt, viszont nem kell attól tartani, hogy ez a platform végét jelentené. A vállalatnak meg kell majd állapodnia a stúdiókkal/kiadókkal, hogy közvetíthessék a játékokat a streamerek, ezt követően pedig nyugodtan mehetnek a streamek az Európai Unión belül is.

A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy az élő stream során kell elemezni a tartalmakat, hogy van-e benne jogvédett tartalom, ezt viszont szinte lehetetlen megtenni. A játékokban lévő jogvédett zenéket sajnos el kell felejtenünk, valószínűleg a “no copyright music” fogja átvenni ezek helyét a későbbiekben. A döntés most a Twitch kezében van, sajnos az is benne van a pakliban, hogy az európai régiókba szimplán lekapcsolják a szolgáltatásokat, de ez valószínűleg az utolsó lépés lenne.

Jelenlegi formátumukban tényleg tilos egy végigjátszást közzétenni, ám ha bizonyos platformoknak engedélyt adnak a kiadók, akkor nincs mitől félniük.

Remélhetőleg ez még nem a vég, az új törvények ugyanis óriási felháborodást váltottak ki országszerte. Lehetséges, hogy a törvényhozók átgondolják a döntésüket és némileg enyhítenek a határozatokon. Érthető, hogy a jelenleginél nagyobb védelem illeti a szerzői jogokat, ám ez már bőven a ló túlsó oldala, ráadásul az új törvények betartása is rendkívül nehéz. A #SaveYourInternet oldalán kifejezhetitek nemtetszéseteket.

Forrás: HVG

Ezt olvastad már?

Egy újabb Facebook botrány robbant ki

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva