PUBG

PUBG videókártya és processzor teszt


Az újabb frissítések nagyban befolyásolják a játék működését, ezúttal a 8. update alatti teljesítményt vizsgáltuk.

Ha a PUBG minimum követelményeit nézzük, akkor első ránézésre azt mondhatnánk, hogy ez nem valami gépzabáló játék, hiszen egy GeForce GTX 660 2GB vagy egy Radeon HD 7850 2GB is elegendő a futtatásához, ezek pedig korántsem mai darabok. Na de ahhoz, hogy meglegyen a fix 60 fps? Oda már azért zsebbe kell nyúlni. A processzor téren pedig szintén elég egy régebbi AMD, vagy akár egy i3 is, a hivatalos adatok szerint a minimumon való futtatáshoz, ez pedig a Core i3-4340 vagy az AMD FX-6300-at takarja.

Tesztkonfiguráció

Annak ellenére, hogy külön van szedve a processzor/videókártya részleg, természetesen volt egy alap tesztkonfig, ami a  következő elemekből állt:  MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC alaplap egy Core i7-8700K processzorral, karöltve 16GB DDR4-3200 CL14 Gskill memóriákkal. A processzorteszt erejéig pedig egy GTX 1080 Ti került a gépbe.  A játék pedig a Samsung 850 Pro SSD-n lett futtatva.

Tesztmetódus

A PUBG esetén a videókártya és processzor teszt nem olyan egyszerű, hiszen nagyban függ az fps szám attól, hogy milyen területen is vagyunk és hányan vannak a környéken. Ezért a PCGamer csapata Erangel északkeleti nagyvárosát, Yasnaya Polyanát  választották helyszínül, ahol a házak között futva születtek meg az eredmények. A 8. frissítés alatt nézték meg az értékeket, illetve a legfrissebb videókártya drivert használták, ami Nvidia esetében a 390.77-et jelenti, az AMD-nél pedig 18.1.1-et. A legnagyobb probléma, hogy a játékban van egy 144-es fps cap, ami azt jelenti, hogy 144-es fps a maximum, amit elérhetünk a teszt srn

PUBG grafikai kisokos – Mit jelentenek a beállítások?

A játék grafikai beállításait pedig a könnyebb összevethetőség kedvéért a PUBG előre beállított beállításain (presetjein) tesztelték. Korábban kiveséztük, hogy mit is jelentenek az egyes beállítások, ezeket a fentebbi cikkünkben találjátok.

Na, de hogy mekkora különbség van az egyes presetek között? Nézzétek meg magatok!

VGA tesztek

FullHD VGA teszt medium beállításokon | Forrás: PCGamer

Első körben a medium beállításokat vették górcső alá, a leggyakrabban használt 1920×1080-as felbontáson. Ne felejtsük el, hogy a processzor egy Core i7-8700K volt a gépben, emellett pedig még egy RX 560 mellett is egész kellemes a játék. A grafikonon jól látszik, hogy az Nvidia kártyákon általánosan jobban fut a játék, erre remek példa, hogy az RX 580 8 GB-os modellnél még a 3 gigás GTX 1060 is jobban teljesít. A 144 fps cap pedig itt is látszik, hiszen az 1070 és az 1080 Ti között minimális különbség volt, pedig az 1080 Ti egészen biztosan többet is fel tudott volna mutatni. Az integrált videókártyákkal pedig kár próbálkozni, leginkább csak szitkozódás lesz a vége, hiszen hatalmas hátrányt jelent a 20 alatti fps.

FullHD Ultra VGA teszt | Forrás: PCGamer

Ha már Ultrán szeretnénk játszani, akkor bizony a PUBG hirtelen elkezdni falni a gépet, a korábbi RX 560 már egyből kevés lesz és az erősorrend is átrendeződik. A GTX 1060 még itt is állja a sarat, viszont itt már előjön a 3 GB-os modell gyengesége, ami nem más, mint a kevés memória. Az RX 580 pedig némileg jobb eredményt ér el, viszont a 6 gigás 1060 még így is lekörözi.  Az előző generáció legkedveltebb modellje, a GTX 970 már láthatóan nem olyan erős, mint korábban, az R9 390-nel van egy súlycsoportban, a GTX 1050 TI pedig egész korrektül szerepel és alig van lemaradva az erősebb kártyáktól. A fix 60 fps-hez pedig már egy GTX 1070 szükséges.

1440p Ultra VGA teszt | Forrás: PCGamer

Ha pedig növeljük a felbontást és 1440p-ben szeretnénk élvezni a PUBG-t, akkor a 60 fps-hez már egy GTX 1080-ra van szükségünk. A kártyák pedig, amelyek még FullHD-ban jól szerepeltek, itt már kevésbé hozzák a megfelelő teljesítményt. Itt a GTX 970 az első kártya, amivel már-már élvezhető a játék, a maga 30 körüli fps-ével, de ide már egy GTX 1070 dukál. A felső kategóriában még mindig az Nvidia versenyez kizárólag, itt pedig a Titan V és az 1080 Ti között is előjött a különbség.

CPU tesztek

A processzor tesztek során egy GTX 1080 TI volt szolgálatban, ami miatt jól láthatjuk, hogy elég gyakran futottak a tesztelők a 144-es fps limitbe. Sajnos csak a legfrissebb generációval lett tesztelve, pedig kíváncsiak lettünk volna, hogy mit tudnak a régebbi i3-ak, illetve i5-ök, na meg persze az AMD FX-ek. A legújabb generációs i3 pedig már 4 magos, így gyakorlatilag egy előző generációs i5-nek felel meg, az i5 pedig már 6 magot kapott. A PUBG pedig az Intel processzorokat jobban kedveli, ami egyrészt köszönhető a magasabb órajelnek is, viszont az Ryzeneket lehet húzni, úgy pedig már közelebb kerülhetnek az Intel eredményeihez, viszont az i7 8700K-t nehezen tudnák behozni. Aki PUBG-re akar gépet összerakni és nem akar tuningolni, az jelenleg jobban jár, ha az Intelt választja.

Verdikt

A tesztekből kiderült, hogy a PUBG leginkább GPU igényes alkalmazás, persze szükségünk van egy kellően erős processzorra is, de az esetek döntő többsége a videókártyán múlik. Egy 4 magos Intel processzor mellé egy GTX 1050 Ti is remek szolgálatot tehet, de ha magasabb grafikai részletességgel szeretnénk játszani, akkor jó lesz felkészülni arra, hogy eléggé a zsebünkbe kell nyúlnunk majd, főleg ha a 60 fps elérése a célunk.

A PCGamer egy videót is készített a tesztről, amelyet itt találtok:

Forrás: PCGamer

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva