Tech

Karácsonyi best buy: Így lehet beújítani erős Gamer PC-t 100 ezer alatt


Kell egy olcsó, de erős gamer gép az utolsó pillanatban? Segítünk!

A gépépítések során szinte kivétel nélkül új alkatrészekből építkezünk. Ez szimplán azért van, mert az összerakott gépeket így bárki megvásárolhatja. Ettől függetlenül a használt termékektől sem szoktunk elzárkózni, de jóval nehezebb használt termékeket ajánlani, egyszerűen azért, mert nagyon sok múlik az eladón, sosem lesz rizikómentes és vannak olyan alkatrészek, amelyeket sokkal kevésbé éri meg használtan megvenni, mert nagyobb valószínűséggel halnak meg korán.

Én magam részéről egyáltalán nem zárkózom el a használt cuccoktól, egyetemista éveim során a gépem 70%-a használt cuccokból állt és nagyon elégedett voltam, az ár/érték aránya pedig kiváló volt.  Videókártyát viszont garancia nélkül soha nem vennék.

Mi a tökéletes recept?

Aki jelenleg a legkevesebb rizikóval akar a lehető legolcsóbb gépet venni, annak a brand gépeket bátran ajánlom. A hardveraprón rengeteg eladó gépet találhatunk. Rendkívül olcsón megvásárolhatóak, a vas pedig amit az összegért kapunk bőven erős még a mai napig.

Mit kell ezekről tudni?

Ezek általában olyan irodai gépek voltak, amelyek újonnan futottak 3-5 évet és ez idő alatt sikeresen nullába írta a cég az értékét, emiatt pedig a gépparkból ki lettek selejtezve, amit a dolgozók között adtak tovább, potom áron. A gépekkel általában nem szokott probléma lenni, de ezek nem a tipikus “fancy” gépházak, de a működésükkel nem lesz gond a jövőben.

A fekvőházas verzió

Mennyi?

Ez az igényektől függ. Általánosságban kijelenthetjük, hogy nagyjából 50 ezer forint környékén szert tehetünk egy 4. szériás i5-re, ami még a mai napig is simán helyt áll a játékokban. Kicsit olcsóbban van i5-3470, 3570, 2400, 2500 is, ezeket olyan 35-45 környékén lehet behúzni. Elmondható, hogy a 4. generáció megéri ezt a pár ezres felárat már csak a modernebb körítés miatt is.

100 ezerből simán kijön egy kellően izmos gamer gép

Tele a padlás brand gépekből / Forrás: hardverapro.hu

Kell még mást is vennem?

A 100 ezerből elköltöttünk nagyjából 45-55-öt a gép alapjára, ami tartalmazza a házat és ezzel együtt mindent, ami a gép működéséhez szükséges. Ettől persze még nem lesz játékra alkalmas a PC, ahhoz egy ütős videókártyára is szükségünk van, ami egy munkára használatos PC-ben ritkán van. Előfordulhat az is, hogy csak 4 GB memóriával szerelik a gépet, ebben az esetben RAM-ot is kell újítanunk, de ez párezres tétel.

Amikor már a videókártya a helyén van / Forrás: Hardverapro.hu

Mire kell figyelnem még? 

Vásárlás előtt a kívánt gépház méretét mindenképp meg kell nézni. Rengeteg fekvő gépházas brand PC van a piacon, amik általában olcsóbbak a mid-tower társaiknál. Érdemes ezeket is megfontolni, ugyanis vehetünk ezekbe passzoló videókártyát is, de ez általában az ITX / low profile verzió valamelyike szokott lenni, attól függ, hogy az adott gépházban mennyi hely van.  Ez egyébként a kártyánk erősségét is befolyásolja némileg, de aki egy GTX 1050 Ti-jal beéri, az nyugodtan maradhat ennél. Egyszerűbb a mid-tower gépházak közül választani, ezekben több hely szokott lenni a kártyának.

A méltán népszerű FSP Hexa

A tápegységre is oda kell figyelni, mert rengeteg variánssal találkozhatunk. A minőségtől nem kell félni, a brand gépeket jó minőségű tápokkal szerelik, viszont sokszor nem tesznek plusz tápcsatlakót amire a nagyobb étvágyú kártyákhoz szükséges. Érdemes megnézni/megkérdezni a vásárlás előtt, hogy hángy wattos a táp, illetve milyen típusú. Ha egy GTX 1050 Ti-jal is megelégszünk, akkor viszont ez annyira nem lényeges, ugyanis kapható olyan verzió belőlük, amihez nem szükséges külön tápellátás, megoldja a PCI-E sínen keresztül.  Egy RX 570-hez viszont már elkél egy 450 W-os táp és egy plusz csatlakozó. Ebben az esetben könnyen lehet, hogy másik tápot is be kell szereznünk, ami olyan 10 ezer forinttól indul, ha újat szeretnénk persze.

Ebben nincs rizikó?

Hogyne lenne!  Viszont a lehető legkevesebb. Lehet hogy kell egy HDD-t cserélnünk, vagy ventilátort, ha adott esetben hangos lenne. Az igazán nagyobb szívás egyeüdül akkor van, ha másik alaplapra van szükségünk, ugyanis javarészt BTX-es egyedi megoldásokkal szerelik ezeket a gépeket, amit nem olyan könnyű a boltban beszerezni, de használtan ezt is meg lehet oldani természetesen, de ez inkább a későbbiekben lehet probléma.

Milyen videókártyát vegyek?

Ahogyan írtuk, lehet használtan is nézelődni, de az újakat sem kell elvetni.

A használt garanciális RX 580-akat már 45 ezer forinttól megtalálhatjuk a piacon, amivel simán 100 ezer alatt megússzuk a gépvásárlást.

Ajánlott darabok:

  • Nvidia: GTX 1050, GTX 1050 Ti, GTX 1060, GTX 1070
  • AMD: RX 570, RX 580, RX 470, RX 480

Ár/érték bajnokok:

Reméljük mindenkinek sikerül megtalálni az ideális gépet!

Kellemes ünnepeket kíván a gamer.hu csapata!

Ezt olvastad már?

Milyen gépet vegyünk 150 ezerért? – Gépépítés karácsonyra!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva