PUBG

“Itt megtapasztalhatod, hogy milyen is versenyen lenni” – Interjú Tethrys-szel, a HSG alapítójával


Egyre nagyobb teret hódít magának az esport fronton is a PUBG, hamarosan pedig itt a 2 milliós Major!

Korábban írtunk róla, hogy elindult a Hungarian Scrimgrounds, ahol végre lehetőségünk van magyar játékosok ellen próbára tenni magunkat. Akik követik a hazai PUBG stremereket, azok tudják, hogy Foda, Konti, Cucu, Dénes, HULLA_SZILVA és még V1CE is fel szokott tűnni a HSG mérkőzéseken.

Magyarok ellen gyakorolnál? Hungarian Scrimgrounds!

Azóta eltelt közel 1 hónap és még mindig gyakorolnak a csapatok, eközben a PUBG atyja, Brendan Greene elárulta, hogy az esport a fő fókusz, majd nemsokkal rá bejelentették a 2 milliós PUBG Majort. Mi más kellene még, hogy komolyan vegyék a PUBG-t? Többek között ezeket is megkérdeztük a HSG alapítójától, Tethrys-től.

Honnan jött az ötlet, hogy megalakítsátok a HSG-t? Mi a legfőbb célotok?

Az ötlet maga onnan jött, hogy amikor elkezdtem belelendülni a kompetitív PUBG-be, már működtek ehhez hasonló scrim discordok,  de persze ezek mindegyike külföldi. Ekkor még magyar teammel játszottam és úgy gondoltam hogy jó ötlet lenne csinálni egy ilyet, kizárólag magyaroknak.

Azért ahhoz, hogy mindezt meg tudjátok tenni kell egy szerver is, amit a PUBG Corp. osztogat. Hogy sikerült lecsapnotok egyre?

Ha azt mondanám hogy egyszerű volt, hazudnék. Árpi barátom közreműködése nélkül nem jöhetett volna létre, akinek több hónap emailezgetés után sikerült megkapnia a jogot hogy elkezdhessük, innen is szeretném neki megköszönni az összes segítséget amit kaptam tőle.

Már lassan 1 hónapja működtök, milyen az élet a hazai fronton a külföldiekhez képest?

Külföldhöz képest, ahol nem számít a csapatod nemzetisége, egy kicsit nyilvánvalóan kevesebb az érdeklődő, de szépen növekszünk. Kevesebb mint egy hónap alatt elértük a 800+ embert a discordunkon és már majdnem 50 team regisztrálta magát a meccseinkre.

Kezdik már nálunk is komolyan venni a PUBG-t, mint esportot? Most jelentették be a 2 milliós Majort, ez adott egy kis löketet a csapatoknak?

Sajnos itthon a playerek nagy többsége még mindig nem tud esportként tekinteni a játékra. Ösztönző erő mindenképp van a Majorből fakadóan, ha jól emlékszem kb 33 magyar csapat regisztrálta magát a kvalifikációkra. A probléma sajnos azzal van hogy ezek a csapatok inkább csak kipróbálni szeretnék magukat, mintsem ténylegesen elérni valamit a játékban, vagy akár megélni belőle. Arra hogy ezen a kvalifikáción kiemelkedő eredményt mutasson bármely magyar csapat is, valljuk be reálisan elég kevés az esély, hisz nagyon sok már szerződtetett profi csapattal kerülnek össze a bátor jelentkezőink, akik már sokkal magasabb szinten művelik ezt a dolgot.

Mennyiben más egy ilyen scrim, mint egy klasszikus PUBG meccs?

Ki merem mondani hogy ég és föld. A public meccsekkel ellentétben egy ilyen scrim meccsen a versenyeken is használt kompetitív körbeállítást használjuk, hogy minél jobban megteremtsük a versenyen is érzékelhető körülményeket. Továbbá a scrimeken a minimum 16 és maximum 20 csapat sokkal komolyabban veszi az adott meccset, tehát például az early game-ben történő nagy számú player elhalálozás itt nincs jelen. Itt nagyon nagy hangsúly van a csapat teljes koordinációján, a pálya kihasználásán, az adott szituációk lehető legjobban való lereagálásán, és természetesen a minél jobb helyezés elérésén, amit a scrimekkel ellentétben egy versenyen a killek is segítenek.

Írtad is, hogy korábban magyar csapatban voltál, hogy hogy külföldiekkel játszol mostanában?

Igen, korábban próbálkoztam teljesen magyar csapatok összerakásával, de rájöttem hogy itthon elég nehéz olyan embereket találni, akik megpróbálják a játékból és magukból kompetitív szinten kihozni a maximumot. Ezért döntöttem úgy hogy külföld felé orientálódok, ahol nagyobb eséllyel és gyorsabban találok magam mellé 3 olyan embert akikkel nagy dolgokat lehetne elérni, és ez egyenlőre úgy tűnik hogy meg is történt. Viszont remélem hogy a közeljövőben a HSG segítségével sok ember rácáfol az első mondatomra és erős teamek kerülnek ki a magyar communityből, akik megállják majd a helyüket nagyobb rendezvényeken is.

Sokat számít a versenyek szempontjából, hogy a scrimeken tudsz gyakorolni?

Igen. Már ahogy korábban is említettem egy ilyen scrim sokkal inkább visszaadja egy verseny érzetét, mint egy átlagos public meccs. Ezek a fajta meccsek sokkal jobban megfelelnek mind összeszokásra, kommunikáció, taktikák, lövéspontosság gyakorlására. És nem mellesleg a mostanában sajnos eléggé elszomorító FPS helyzetet is sokkal jobban visszaadják. Nem egy jó dolog amikor az ember életében először egy versenyen találkozik a drasztikus fps csökkenéssel amikor sok játékos marad egy nagyon kicsi körben.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki jó játékos legyen? Miben kell fejlődnie, mire kell ügyelnie, ha komolyabban akarja venni?

Hardverileg egy erős közép vagy felsőkategóriás gép sajnos elengedhetetlen, talán ide sorolnám még a 144Hz-es monitorokat is. Szellemileg és képességileg pedig hát.. eltökéltség, és hogy az ember próbálja magából mindig kihozni a maximumot, még akkor is ha nincs jó napja. A csapaton belüli összhang is nagyon fontos, illetve minden jó csapatban van egy in-game leader, akire egy jó player minden esetben hallgat. Az embernek továbbá önmagán mindig kell fejlesztenie, lövéstechnikailag, logikailag ( gondolok itt az adott szituációk legjobban történő lereagálására, hidegvér megőrzésére) illetve megragadnia minden lehetőséget amitől úgy érzi hogy jobb lehet, ide sorolnám például a scrimeket is, akárcsak a HSG-t.

Írtátok, hogy várható valami új bejelentés, ami ráadásul pozitív lesz, mesélnél erről egy kicsit?

Nem kell semmi nagy dologra gondolni, egy kicsit az adott meccsekre vonatkozó jelentkezési rendszerünket fogjuk átdolgozni, ami remélhetőleg mindenkinek jobb lesz.

Mindenkit várunk szeretettel, aki gyakorolni szeretne. Legfőképp inkább kész csapatokat szeretnénk, de a discord szerverünkön van lehetőség csapattársakat találni.

Köszönjük az interjút Tethrys-nek!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva