Tech

Az Intel “csak” 43%-nyit hazudott – Megérkeztek az i9 9900K független tesztjei


Végre lekerült a lepel az Intel új csúcsprocesszoráról.

Korábban több alkalommal írtunk már arról, hogy az Intel által felkért Principled Technologies több alkalommal “hibázott” a teszt során, így az Intel új üdvöskéje sokkal jobb színben tűnt fel, mint amilyen valójában is volt. Hozzászoktunk már ahhoz, hogy a gyártók szeretnek füllenteni a saját grafikonjaikon egy keveset, de az “akár 50%-kal erősebb, mint a legerősebb Ryzen” mindenkinél kiverte a biztosítékot.

Végre lejárt az embargó és megnézhetjük a független tesztelők eredményeit, amelyek jól szemléltetik, hogy valójában mekkora előrelépés az i9-9900K, mint a korábban kitudódott eredményekből sejthettük, elég távol van az az 50%.

Játéktesztek
FHD/1440p/4K

FullHD alatti játékeredmények / Forrás: Techpowerup
1440P alatti játékeredmények / Forrás: Techpowerup
4K alatti játékeredmények / Forrás: Techpowerup

Azt nem lehet vitatni, hogy az i9-9900K személyében új király érkezett, de azért azt is meg kell jegyezni, hogy az i7-8700K-t kellett felülmúlnia, szóval alapból elég kellemetlen lett volna, ha a korábbi generáció megerőzi az új legerősebb példányt. Mint a fentebbi grafikonon látható, az i9 legnagyobb előnye FullHD alatt látszódott, itt 1,9%-ot “vert” az i7-8700K-ra és 7,3%-ot a Ryzen 7 2700X-re. 4K felbontás alatt pedig ez a különbség jóval kisebb lett, az i7-8700K-t mindössze 0,2%-kal, a Ryzen 7 2700X-et pedig 1,6%-kal sikerült megelőznie a 9900K-nak. A kisebb felbontáson sokkal jobban mérhető a CPU erő, de az biztos, hogy nem ez a közel 2% fogja megváltani a világot.

Fogyasztás

A stressz teszt alatt teljesen kellemes volt az i9 fogyasztása, mindössze 144 W-ot evett, amivel jócskán az i7-8700K elé került, az ugyanis 50W-tal többet fogyasztott a teszt során. Az AMD Ryzen 7 2700X 213 W-jához képest főleg jó eredményről beszélhetünk. Az viszont jól látszik, hogy az Intel maximumra centizte az i9-et, mert ha mindössze 100 MHz-et adunk neki pluszba, akkor már 311W-ot zabál, ami több, mint a duplája a korábbi értékének. Csak azt tudnánk, hogy akkor mi értelme a “K” jelölésnek…

Végeredmény

Ha a játéktesztek mellé hozzávesszük a szintetikus teszteket is, akkor a végeredményben nem csak a Ryzent, hanem a Threadrippert is felülmúlta az i9, ami nem gyenge teljesítmény, tekintve, hogy a TR 16 maggal és 32 szállal rendelkezik és közel az i9 duplájába kerül, persze egész más felhasználási területre szánta ezt a cég. Sejtettük, hogy a +2 mag és a +4 szál miatt a programok tekintetében is fog némi pluszt hozni, de azért ekkora többletre nem számítottunk.

Ár/érték arány

Fontos kiemelni, hogy a fentebbi grafikon szigorúan az ajánlott végfelhasználói árak alapján készült, tehát a jelenlegi kaotikus piacon nem feltétlenül helytálló, de a piac változik, szóval könnyen lemehetnek hamarosan az árak az intel térfelén. Mindent egybevéve nem annyira tragikus a helyzet az ár/érték tekintetében, a 8700K-hoz képest 13%-os hátrányban van, a Ryzen 7 2700X pedig 45%-kal van az i9 előtt. De tudtuk korábban is, hogy aki erre a termékre vágyik, az a piacon lévő legerősebb processzort akarja a magáénak tudni, ennek pedig elég komoly felára van.

Most akkor megéri?

Jól látszik, hogy akinek játékra kell a processzor, annak nem a legjobb választás jelenleg, hiszen alig tud többet a 8700K-tól, mégis 140 dollárral kerül többe nála, azért a 2%-ért pedig ez elég nagy felár. Abban az esetben, ha dolgozunk is a gépen és a lehető legerősebb processzorra van szükségünk a munka miatt, nem kérdés, hogy megéri-e. Mint korábban említettük, a best buy kategóriától rendkívül távol áll, de soha nem is ebben a kategóriában volt indítva.

A teljes tesztet itt találjátok

Forrás & borítókép: Techpowerup

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva