Tech

Gépépítés luxus kivitelben: ezt tudja egy 2 millás gamer PC itthon és külföldön


Egy reddit felhasználó 2 milliót költött PC Kanadában. Megnéztük itthon mi jön ki ekkora keretből!

Sokszor írunk nektek olyan PC konfigokról, melyeket ésszerű összegekből tudtok összerakni, és megfelel a mai játékok elvárásainak. Ilyen volt például karácsonykor a 150 ezer forintos gép:

Milyen gépet vegyünk 150 ezerért? – Gépépítés karácsonyra!

Ma azonban kicsit más vizekre evezünk, és megnézzük, milyen gépet lehet építeni 2 millió forintból!

Az ötlet egy reddit posztból indult, melyben a bejegyzés készítője a friss gépéről ír. Eddig semmi különleges, lentebb azonban láthatjuk, hogy a konfig, kábelek, ventilátorok és vízhűtés nélkül is 6927 kanadai dollárt kóstált. Ez mai árfolyamon 1,461,211 forint.

A posztban szereplő gép a következő:

Processzor: Intel i7-9800X

Már az első alkatrész sem mindennapi. Az Intel X szériás processzorai jóval a mindennapi gamer felhasználás fölé vannak belőve teljesítményben, és árban is. A foglalat is más, a megszokott LGA1151 helyett itt LGA2066-ról beszélhetünk.

Alaplap: Asus Strix X299-E Gaming

120 ezer forintos, high-end alaplap. LGA2066-os foglalat, 128GB memória támogatás, 4 darab USB 3.1, Type-C és még sorolhatnánk. Egy igazi szörnyeteg, de ilyen géphez kell is a biztos alap.

Memória: G.Skill Trident Z RGB 4x16GB DDR 3200

Bár az alaplap és a proci is támogatott volna erősebb memóriát, a 3200-as G.Skill memóriákra így sem lehet panasz. A gépben összesen így 64 giga ram van, ami persze RGB!

Tárhely: 1 darab Samsung 970 Pro 1TB és egy Samsung 860 Evo 2TB SSD

Nem tudom, hogy köztetek mennyien vannak úgy, hogy már csak SSD van a gépükbe, szerintem azért ez még nem annyira elterjedt. Persze ha egy ilyen gépről van szó, más szóba se jöhet, így is 3 terra hely van a gépben. 4K gaming mellett egy szervert is indíthat majd a vasról!

Videokártya: 2 darab Asus GeForce RTX 2080 Ti Dual

Az összeállítás legbetegebb része talán a párba kötött RTX 2080Ti. Már egy darab is ebből a kártyából bármit maxon futtat, akár 4K-ban! Persze ha már az üzletben járt hősünk, rögtön kettőt vett, aminek bár sok jelentősége nincs, közel fél millióért már két világító RTX logó van a gépében!

Gépház:

A Lian-Li egy cseppet sem mainstream, így nem is túl könnyű hozzájutni egyes termékeikhez. Így esett a gépházzal is, melyet itthon egyáltalán nem is kapni.

Tápegység: SeaSonic PRIME Platinum 1300W 80+

A SeaSonic az egyik legnívósabb tápegységeket gyártó márka, így teljesen érhető a választás. Ez a modell 1300W-os és 80+-os értékeléssel rendelkezik, amellett, hogy teljesen moduláris. Itt már teljesen jogos, ha Paksnak hívjuk a gépet!

Ezért a konfigurációért fizetett tehát cheekedave 6927 dollárt.

Egy gyors keresés után megtudhatjuk, hogy ugyan ez a gép Magyarországon 1.911.042 forint körül jönne ki, durván fél millióval drágábban, mint Kanadában.

Ezeken felül pedig még ott vannak a kábelek és minden egyéb, amit cheekedave nem számolt bele. Nekünk sajnos a gépházhoz nem sikerült magyar árat találni, de az sem egy 10 ezer forint körüli tétel, mégiscsak egy Lian-Li-ről van szó.

Min változtatnánk mi, ha itthon lenne ennyi a keret?

A legegyszerűbb módosításnak az egyik videokártya eltávolítása tűnik. Sajnos a játékfejlesztők sosem támogatták igazán a több videokártyás gépeket, mostanra pedig szinte teljesen kihalt az SLI, így a két darab RTX 2080Ti minimum kidobott pénznek tűnik, de arra is láttunk példát már, mikor a második eszköz visszafogta a gép teljesítményét. Ezzel rögtön megspóroltunk közel 450 ezer forintot.

Asus GeForce RTX 2080 Ti Dual

Talán a processzorhoz is hozzányúlnánk, mivel az Intel i7 9800X egyetlen helyen kapható itthon, 224,790 forintos áron. Jelentősen olcsóbb az i7-7800X, mely nyilván lassabb is, viszont több mint 100,000 forintot spórolhatunk vele.

A 9800X és a 7800X összehasonlítása

Ezekkel a változtatásokkal máris beleférnénk az eredeti posztban meghatározott összegkeretbe. Egy kérdés maradt már csak a végére. Ti mivel hajtanátok meg először ezt a vasat?

Ezt olvastad már?

Az AMD ígéretei szerint elveri a vetélytársait az új generációjával

A cikk fejlécén szereplő fotó csak illusztráció.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva