Tech

Piacszemle: Végre hazánkba is megérkeztek az olcsóbb RTX 2060-asok


Végre megérkeztek a legjobb árú RTX 2060-asok hazánkba is.

A magyar vásárlók nagyjából az RTX 2060-ak bejelentése óta szkeptikusak a hazai árakkal kapcsolatban. Sajnos teljesen jogosan, hiszen, ami Észak-Amerika egyes államaiban 349 $-ért (~98 ezer forint) megy el, az nálunk 130 ezer környékéről indul. Most viszont hazánkban is megjelentek ezek az olcsóbb modellek, amelyek vételén már joggal gondolkozhatnak el a GTX 1070-ről vagy gyengébb teljesítményű kártyáról váltó tulajok.

Mit kell tudni az olcsóbb modellekről?

Ami a legfontosabb, hogy az Nvidia különválogatja a GPU chipeket és külön áron kínálja őket a gyártóknak. Az olcsóbb chipek esetén letiltották a gyári OC-t, ettől függetlenül persze otthon bárki megpiszkálhatja ezeket, viszont a válogatásnak köszönhetően kevésbé lesznek tuningbajnokok, mint a drágább társaik. Ami viszont meglepő, hogy egyes gyártók az olcsóbb kártyáikat is a drágább chippel szerelik.

Megéri a drágábbat venni?

Egyáltalán nem biztos. Az olcsóbb kártyák hűtése is simán felveheti a versenyt a drágább verziókkal. A hűtésre kell csupán odafigyelni! Nem csak a hang és a hűtés szempontjából érdemesebb a jobb hűtővel szerelt verziókat megvásárolni, hanem a teljesítmény szempontjából is fontos, hogy milyen hűtővel szerelték a kiválasztott kártyánkat. Az Nvidia-féle Boost technológia ugyanis teljesítményalapon szabályozza a kártyák GPU órajeleit. Emiatt tehát egy gyengébb hűtéssel szerelt variáns órajeleit hamarabb vesz veszi vissza a rendszer. Ha hajlandóak vagyunk lemondani az olyan ‘extrákról’ mint az RGB LED-ek, akkor elég sokat spórolhatunk. A drágább kártyák viszont általában minőségi (gyakran túlgondolt) hűtéssel rendelkeznek, illetve az anyaghasználatra sem lehet panasz. Mindenki eldöntheti a személyes preferenciái szerint, hogy mire van szüksége. Én személy szerint a legolcsóbb jó hűtéssel szerelt megbízhatóbb márkákat szoktam javasolni a vásárlóknak.

A legjobb vétel

 

Gainward GeForce RTX 2060 Phoenix

Ár:130 750 Ft-tól
Garancia: 3 év
Teszt

A Gainward Phoenix kártyái már régóta nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen rendkívül jó áron kínálják a kártyáikat és a hűtéssel sosem szoktak spórolni. A GTX 1060-hoz képest mégis némileg kevésbé vaskos bordákkal szerelték ezt a változatot és 2,5 slotról 2 slotra csökkent a mérete. Ám még ez is bőven elég az RTX 2060 lehűtésére, a 130 ezer forintos árral pedig a legolcsóbbak között van. Egyetlen hátránya, hogy nem kapott gyári OC-t, így otthon kell megpiszkálni, ha valaki némileg magasabb teljesítményre vágyik. Egyedül azt lehet felróni neki, hogy nem kapott félpasszív üzemmódot, ám ezt a későbbiekben még egy BIOS frissítéssel pótolhatja a gyártó.

GIGABYTE GV-N2060WF2OC-6GD

Ár: 131 500 Ft-tól
Garancia: 3 év

Akik nem akarnak bajlódni a tuningolással, de mindenképp OC verziót akarnak a magukénak tudni, azok bátran válasszák a Gigabyte ezen verzióját. A hűtése korrekt lett, persze a 2 hőcső nem fogja megváltani a világot, de a 2060 fogyasztása mellett nem kell a magas hőfokoktól tartani. Képes a félpasszív üzemmódra, kapott hátlapot, emellett az ára is rendkívül kedvező lett. Ennyiért rendkívül jó vételnek számít.

Ha kell a kis méret

GIGABYTE GV-N2060IXOC

Ár: 130 900 Ft-tól
Garancia: 3 év

Abban az esetben, ha ITX verziót keresünk, nincs túl sok választásunk, hiszen jelenleg a Gigabyte és az ASUS kínálja ezeket hazánkban. Az ASUS gyengébb hűtéssel rendelkezik, az ára pedig közel 20 ezerrel magasabb, így egyértelműen a Giga kicsikéjét érdemes választani. A kis méret ellenére egész combos hűtéssel szerelték, ám az 1 ventilátor miatt hangosabb üzemre és magasabb hőfokokra kell számítani, mint az előbb említett társai esetén. Jó hír, hogy félpasszív üzemmóddal is rendelkezik, illetve szintén a válogatott OC chipekkel szerelték.

A többi versenyző

  • GIGABYTE GV-N2060OC: Ez a jelenleg legolcsóbban elérhető RTX 2060, de a hűtése hagy némi kívánnivalót maga után. Alapvetően nem egy rossz vétel, de ezer forinttal drágábban ott a fentebb említett Windforce, ami kenterbe veri.
  • Palit GeForce RTX 2060 GamingPro: Gyakorlatilag pontosan ugyanaz, mint a Gainward, csak drágábban kínálják, egyébként semmi probléma nincs vele.
  • Asus DUAL-RTX2060-A6G: A hűtése egész korrekt, ám 20 ezerrel drágábban mérik, mint a fentebb említett típusokat, ennek ellenére nem tud semmi pluszt.

A nagykerárakat láttad már?

Exkluzív: Kiszivárgott, ennyibe fognak kerülni egyes RTX 2060-asok a magyar nagykereknél

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva