Counter Strike

Egyetemi LAN? Ide akkor mehetek, ha VAC banom van? Köszönöm szépen!


Volt egyszer egy debreceni LAN, ahova bárki mehetett játszani. De akkor a szervezőket nem is igazán érdekelte az egész?

Szervezés

Sokadszorra rendeztek LAN party-t a Debreceni Egyetem informatika karán, ahol érdekes dolgoknak lehettünk tanúi. Tavaly az első helyezést Szerzetes és mixcsapata nyerte, épp azután, hogy megkapta a FaceIT-en legújabb banját. Ám akkor még senki sem ismerte, így nem derült fény az esetre. Ezúttal ismét jelentkezett Szerzetes az eseményre, méghozzá Hussar barátját is hívta magával. Ez már szemet szúrt más játékosoknak is, miután legutóbb összegyűjtöttük az ismertebb csalók történeteit.

A legismertebb magyar csalók krónikája

Így valaki -jogosan- kérdezte meg a Facebook esemény alatt, hogy VAC banos accounttal rendelkező játékosok miért indulhatnak. Ezzel persze szabadjára engedte a kommentcunamit, jött mindenki, hogy mennyire igaza van. Azonban felsorakozott az (többnyire bannolt felhasználói fiókkal rendelkező) ellentábor is. Mindenki sajnálatára a szervezők törölték a posztot, pedig Szerzetes megjegyezte, hogy idén is 16-0-ba pakol mindenkit, aki beszól. A nagy kommentháború közepette megjelentek a szervezők is az álláspontjukkal, ami felvet pár kérdést:

“Neked is lehet VAC-os accod, vagy bármelyik csapattársadnak, amiről épp nem tudunk semmit, így ez nem kizáró ok a LAN party-ról”

Ezzel egy hatalmas probléma van. Vígan csalhatok bárhol, semmiféle következménye nem lesz az egésznek? Valamilyen szinten érthető, hogy ez egy közösségépítő event, de jogos a kérdés: Ezzel segítenek vagy ártanak a community-nek? Azért amikor már más játékos kérdezi meg, hogy miért kell egy ismert csaló ellen játszania, nem hiszem, hogy ez a kommunikáció legjobb formája.

Egyelőre itthon megválaszolatlan a kérdés az ex-csalókat illetően: visszaintegrálni kell-e őket, vagy eltiltani a versenyektől. Mert egységes álláspont nélkül senki nem tudja mihez tartsa magát, engedjen játszani lebukott playereket, vagy ne? Milyen lista alapján tartson bárkit is távol?

Tényleg nagyon érik egy FaceIT, ESEA, ESL, VAC és minden ismert ban-t egyesítő magyar CS:GO lista, ami legalább lehetővé teszi a megelőzést!

De akadt még más probléma is

Sajnos a lebonyolítás sem ment gondtalanul. A szervezők a szerverekkel nem voltak túlságosan megbarátkozva, olyannyira, hogy egy LAN-on, ismétlem LAN-on interneten kellett játszaniuk, ingyenes szervereken, ugyanis a szervezők nem gondoskodtak erről. Nem hogy az eseményen, de még bérelni se béreltek egyet. Ezt spékelte meg szerzetes, aki élőben streamelte az egész kupát. Innentől jön az, amiért mindenki, aki játszik igyekszik takargatni az IP-t, nehogy az történjen mint ott. Ugyanis miután az említett játékos élőben streamelte a szerver IP-t és az rcon jelszót, valaki, aki jól ismerte a játék és a szerverek közti kapcsolat működését, otthonról szimplán azt kickeltek akit akartak, és ott nyúlhattak bele a szerver beállításaiba (pl.: megváltoztathatták volna a köridőket, a bombarobbanás idejét, a fegyverek pontosságát, etc…) ahol akartak. Elég kellemetlen volt a szituáció mindenki számára.

Interjú

A győztes csapatból, név szerint az NKS# egyik játékosától volt szerencsém pár dolgot kérdezni is:

– Őszintén, mennyire zavart az, hogy a szervezés felől szinte bárki jöhetett játszani?

– Szerintem lehetne óvintézkedéseket tenni annak érdekében, hogy ne jöhessen olyan akinek VAC banja van. A LAN jó volt (főleg hogy megnyertük), bár az kicsit cinkes volt hogy popflash szerókon kellett lenyomnunk a meccseket mert nem volt egy normális szerver bekonfigolva…

– Mennyire zavart az, hogy ex-csaló(k) ellen kellett játszanod?

– Az hogy ex-csalók ellen játszottunk egyáltalán nem zavart,mert a) nem tudjuk ki miért kapott VAC-bant igazából, hiszen ez lehet skinchangertől kezdve akármi más is,illetve minket is lecsalóztak már párszor, lásd playit kvali (PujkaKakas48). Szerzetest nem ismertem, jófej srácnak tűnt, problémák nem voltak, mert beleszaladtak egy leütéses 16-1-be.

– Milyen változásnak örülnél a szervezők részéről?

– Annak örülnénk,hogyha a következő rendezvényen normális szerverek lennének, több csapat jöhetne és nagyobb lenne a prize pool.

Később megemlített egy számára igen érdekes dolgot, ami a közelmúltban úgyszintén nagy port kavart:

– Ez a csalás téma nagyon felkapott most ahogy látom . Én speciel pont nem voltam ott, de a csapattársaim közül 3 igen, a PLAYIT kvalifikáción azért nem jutottak tovább mert nagyobb neveket is simán belőttek (boco, v1ce…), és amennyi baszakodás volt az egésszel az egyik tag toyZ.- nem vett demót már az egyik meccsen,és erre hivatkozva óvtak ki minket,hiába vertek el mindenkit elég simán.

Végül az NKS # nyert: toyZ,KARiM,Ádika,Mongoose,rh1gox | Forrás: DE IK HÖK

Minden jó, ha a vége jó?

Hussar végül nem tudott elmenni, szerzeteséket pedig 16-1-be hazapakolta az NKS, így végül nem a csalók csapata nyerte ezúttal a LAN-t. Az utolsó meccseket pedig publik popflash szerveren kellett lejátszaniuk a srácoknak, amit el tudunk képzelni, hogy milyen kellemes élmény lehetett. Reméljük jövőben változtat a hozzáállásán a debreceni IK HÖK.

Borítókép: IK HÖK LAN 2013

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva