Gaming

Oda a szabad internet! – Az Európai Parlament megszavazta a 13. cikkelyt


Sötét nap ez az internetezők számára.

A népszerűbb online platformokon régóta téma a 11. és a 13. cikkely, amely gyakorlatilag a 2001-ben megfogalmazott szerzői jogi irányelveit váltja le. Az új módosításokkal kapcsolatban rengeteg kritikát hallhattunk az elmúlt időszakban, többek között a YouTube és a Twitch is felszólalt a határozat ellen, ugyanis szerintük ez elemeiben változtatná meg a mai internetszabadságot.

Mivel a korábbi rendeletet 18 éve hozták, ezért ez a szakértők szerint újradolgozást igényelt, ám a nagy felháborodásnak köszönhetően a januári szavazást elhalasztották, azzal az indokkal, hogy átdolgozzák még a beadványt.  Az új beadványban a 13. cikkelyt átkeresztelték 17-esre, de ezen kívül nem történt érdemi változtatás a negatív visszhang ellenére sem. A hétvégén 200 ezer ember demonstrált és mintegy 5 millióan írták alá az ellenzéki petíciót.

A mai napon az Európai Parlament 348 igen és 274 nem szavazat mellett elfogadta az új szerzői jogi irányelvet.

Az új cikkely kimondja, hogy mostantól nem csupán a tartalomgyártók felelősek a felhasznált jogvédett tartalomért, hanem a platformot üzemeltetők is. Ez egyértelműen arra fogja sarkallni az érintett oldalakat, hogy sokkal szigorúbban ellenőrizzék az oldalaikon megjelenő tartalmakat. Legyen ez kép, videó, GIF, hang, vagy bármilyen média.

Mit is jelent ez pontosan?

Ezt korábbi cikkünkben részletesen kifejtettük. Nemrég pedig a Twitch elnöke maga is szemléltette a helyzet súlyosságát.

Ezt olvastad már?

A Twitch elnöke szemléletes példákkal mutatta be, miért lesz hatalmas probléma az Article 13

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva