Tech

Gépépítés iskolakezdésre – 230 ezerből (AMD verzió)


Ha egy gondosan megépített AMD gépre vágysz, ezt semmiképp ne hagyd ki!

A korábbi gépépítések során a legolcsóbb gépektől kezdve a legújabbakig az egész palettát sikerült lefednünk, ám azóta eltelt jó pár hónap, a hardverpiac pedig rengeteget változott. Emiatt többen is írtatok, hogy ugyan azért az összegért még mindig az a gép számít-e a legjobb vételnek. Sajnos az árváltozás miatt ez már nem így van, ezért iskolakezdésre újra összeállítunk jó pár gépet, ezúttal 230 ezerért dobtunk össze egy AMD verziót, a korábbi Intel után . Ennyiért egy kellemes középkategóriás géppel leszünk gazdagabbak, ami pár évig biztosan ki fog szolgálni mindenféle probléma nélkül.

Hogyan állítottuk össze a konfigot?

Az elsődleges információforrásunk a külföldi hardverteszter oldalak voltak, ahol ugyan olyan körülmények között vizsgálták a hardvereket. A technikai információkat a CPU-World biztosította, itt leginkább a processzorok boost teljesítménye volt érdekes számunkra. A hardverek pontos specifikációi pedig a gyártók honlapjáról származnak. A tapasztalatokat pedig a Prohardver fórum részlege szállította, hiszen kizárólag olyan termékeket választottunk, amelyekkel a tulajdonosok is elégedettek.

Processzor

Ryzen 5 2600
53 000 Ft

A processzor esetén elég sokat gondolkodtam, mivel ott van hasonló áron a 8 magos Ryzen 7 1700, viszont ez még az első generációs Ryzenek egyike, ezért alacsonyabb órajelen fut, ezért gyengébb az egy szálas teljesítménye is. Aki tuningra adja a fejét, az megfontolhatja azt, viszont a Ryzen 5 2600 is kellően erős a maga 6 magja és 12 száljával együtt. A 12 szálnak köszönhetően pedig azoknál a programoknál, amelyek megfelelően tudnak profitálni a több szálból, hatalmas előnyre tesz szert az Intel hasonló kaliberű processzoraival szemben. Játékoknál sajnos még mindig nem jött el az idő, ott főként 4-6 szál van használatban. Az 53 ezer forint pedig rendkívül jó ár az 2600-ért cserében, hiszen az Intel árai az utóbbi időben jócskán elszálltak, a nyáron 50 ezerért megvásárolható i5 8400 már 70 ezer felett jár.

 

Íme a játékok alatti erősorrend FullHD esetén | Forrás: TPU

Processzorhűtő

Gyári AMD – Wraith Stealth
0 Ft

A tapasztalatok alapján elegendő az AMD gyári hűtője is abban az esetben, ha nem tuningoljuk a processzort. Ha zavar a hangja/tuningolnánk, akkor pedig ízlés szerint mehet a be quiet! Pure Rock vagy a Scythe Mugen 5 Rev B, értelemszerűen az utóbbi a jobb választás, ha van rá keret, ha pedig a legolcsóbb verzióra törekszünk, akkor ott a Deepcool GAMMAXX 300, ami remek ár/érték aránnyal bír, cserébe nem is lesz tuningbajnok.

Alaplap

ASRock B450M Pro4

25 600 Ft

Eredetileg az MSI B450M GAMING PLUS felé kacsingattunk, viszont ott sajnos csak 2 memória modulnak faragtak helyet, ezért ismét az ASRockra esett a választásunk. Ugyanis az ASRock az utóbbi években jó párszor sikeresen bizonyította, hogy bizony ott van a legjobb gyártók között, emellett pedig az ár/érték aránnyal is nagyon ügyesen bánnak. Ezért esett az mATX-es B450M Pro4-re a választás, amely kellően acélos VRM bordával rendelkezik, emellett pedig 4 memória foglalat is helyet kapott a lapon. Ha netalán valaki némi tuningra adná a fejét, akkor ott sem fog cserben hagyni a B450M, viszont ha komolyabb tuningra adnánk a fejünket, akkor  bizony jobban a zsebbe kell nyúlni.

Memória

Patriot Viper 4 8GB (2x4GB) DDR4 3000MHz PV48G300C6K

26 200 Ft

8 Gb memóriára mindenképp szükség van a mai játékok futtatásához. Ez a Patriot memória egész kellemes áron van, ráadásul dual channelbe is köthetjük, ami azonnal nagyban növeli a teljesítményt. Azért maradtunk a 3000 MHz-es modul mellett, mert ár/érték arányban ez volt a legjobb, a 3200-asok ára már 33 ezernél kezdődik, annyi pluszt pedig nem ad, amennyivel többe kerül.

Mennyit számít a Dual Channel?

Videókártya

SAPPHIRE Radeon RX 580 NITRO+ 4GB

85 000 Ft

Az RX 580-ak végre visszaálltak egy igencsak kellemes árra, így a bányász-láz után bárki vásárolhat ismét AMD-t. A 4 GB-os verziónak sem kell szégyenkeznie a teljesítményt illetően, kellemesen el lehet rajta játszogatni a legújabb játékokkal is. A GTX 1060 3 és 6 GB között van a teljesítménye, de inkább a 6 GB-os modellhez van közelebb. Játékfüggő, hogy melyik kártya teljesít jobban, de az ár/érték arány jelenleg az AMD felé billenti a mérleget.

Tápegység

FSP Raider 550

16 700 Ft

Tápból nem kell a több száz wattos megoldásokat keresni, hiszen a gép nem fog eleve sokat enni. Viszont a minőségre mindenképp oda kell figyelni. Az FSP tápokban nyugodtan megbízhatunk, az ár/érték arányuk pedig szintén a legjobbak között van, az összeállított gépet pedig az általunk választott táp kényelmesen elviszi, de még a későbbiekben is nyugodtan maradhat a gépben, mellékesen 80 Plus Silver minősítéssel rendelkezik.

Gépház

Cooler Master MasterBox Q300L

12 000 Ft

Jogos a kérdés, hogy a jó öreg N300-at miért cseréltük le? Egyrészt ez az új Q300L hasonló áron/olcsóbban kínálja ugyan azt, szebb dizájn mellett. Van itt minden, amire szükségünk van: porszűrők, kábelmenedzsment és maga a ház is jól hűthető.

SSD/HDD

SSD: Crucial MX300 2.5 275GB 275 Gb24 000 Ft)
HDD: Toshiba P300 1TB (11 500 Ft)

Mindenki eldöntheti, hogy szüksége van-e SSD-re. Mi azért ajánljuk, ha belefér a keretbe, hiszen sokat dob a rendszer teljesítményén és néhány játék mellé szinte ma már nélkülözhetetlen. A Toshiba még mindig remek ár/értékű HDD-ket kínál, viszont ha nagyobb tárhelyre van szükségünk, akkor a 3 terrás verziót érdemes választani amihez 20 ezer forint környékén már hozzá is juthatunk.

Végösszeg: 230 000 / 254 000 Ft

Ár/érték arányban sikerült egy remek gépet összehoznunk, hiszen ebbe az árba bepréseltünk egy 6 magos/12 szálas Ryzen 5 2600-at és egy RX 580-at. A legújabb játékok kényelmesen futni fognak magas részletesség mellett. Szerencsére a videókártya ára jócskán lement, a processzor pedig szintén jó árban volt. Erre a gépre egy ideig nem kell költeni, leghamarabb 1-2 éven belül egy memória modulra lesz szükség, mert a 16 giga RAM már néhol elkélhet a jövőben. A processzor pedig simán kihajt akár egy GTX 1080-at is, szóval ha vga upgrade-re kerülne sor, akkor nem kell procit is cserélni.

A korábbi gépépítős cikkeinket se hagyjátok ki!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva